Ciasto bakaliowe siostry Anastazji

Bardzo delikatne ciasto nafaszerowane bakaliami. Spód to placek półkruchy pokryty domowymi powidłami. Wierzch – gruba warstwa bakalii zalana delikatnym ciastem orzechowym. Dobrze brzmi? I takie jest! Delikatne i bakaliowe, może jedynie powidła śliwkowe można zastąpić powidłami z mirabelek? Wtedy ciasto będzie miało bardziej zdecydowany (kwaśny) smak :).

Przepis z książki „103 ciasta siostry Anastazji”.

ciasto bakaliowe siostry Anastazji_ciasto ucierane_ciasto z bakaliami

Składniki spodu:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag zimnego masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • kwaśna śmietana (łyżka – dwie)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • słoik dżemowy powideł śliwkowych
  • śliwki suszone (lub morele)
  • rodzynki
  • 10 dag orzechów

Składniki wierzchu (temperatura pokojowa):

  • 25 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru
  • 6 jajek
  • 20 dag mąki
  • 10 dag mielonych orzechów (lub migdałów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Wykonanie spodu ciasta:

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować bakalie – umyć, osuszyć, większe pokroić.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Dodać sól, jajko, cukier waniliowy, cukier puder i tyle kwaśnej śmietany, ile przyjmie ciasto – zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na wielkość foremki. Na ciasto rozłożyć powidła, na nie bakalie.

Wykonanie warstwy górnej:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami.

Masło z cukrem utrzeć na puch (masa powinna być puszysta i biała). Dodawać po jednym żółtku. Po każdym ucierając.

Do gładkiej masy, nie przerywając ucierania, dodać mieszankę mączną i śmietanę.

Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać, delikatnie mieszając, do masy maślanej w dwóch – trzech partiach.

Przelać na bakalie.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 °C ok. 50-60 minut (na dolnej półce piekarnika).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z bakaliami:

tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  keks_ciasto ucierane_ciasto z bakaliami_przepisy na Boże Narodzenie  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  placek morelowo-marcepanowy_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_przepisy na lato  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *