Bardzo delikatne ciasto nafaszerowane bakaliami. Spód to placek półkruchy pokryty domowymi powidłami. Wierzch – gruba warstwa bakalii zalana delikatnym ciastem orzechowym. Dobrze brzmi? I takie jest! Delikatne i bakaliowe, może jedynie powidła śliwkowe można zastąpić powidłami z mirabelek? Wtedy ciasto będzie miało bardziej zdecydowany (kwaśny) smak :).
Przepis z książki “103 ciasta siostry Anastazji”.
Składniki spodu:
- 30 dag mąki
- 15 dag zimnego masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- kwaśna śmietana (łyżka – dwie)
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- słoik dżemowy powideł śliwkowych
- śliwki suszone (lub morele)
- rodzynki
- 10 dag orzechów
Składniki wierzchu (temperatura pokojowa):
- 25 dag miękkiego masła
- 20 dag cukru
- 6 jajek
- 20 dag mąki
- 10 dag mielonych orzechów (lub migdałów)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Wykonanie spodu ciasta:
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować bakalie – umyć, osuszyć, większe pokroić.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Dodać sól, jajko, cukier waniliowy, cukier puder i tyle kwaśnej śmietany, ile przyjmie ciasto – zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na wielkość foremki. Na ciasto rozłożyć powidła, na nie bakalie.
Wykonanie warstwy górnej:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami.
Masło z cukrem utrzeć na puch (masa powinna być puszysta i biała). Dodawać po jednym żółtku. Po każdym ucierając.
Do gładkiej masy, nie przerywając ucierania, dodać mieszankę mączną i śmietanę.
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać, delikatnie mieszając, do masy maślanej w dwóch – trzech partiach.
Przelać na bakalie.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 °C ok. 50-60 minut (na dolnej półce piekarnika).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z bakaliami: