Bułki tygryski

Mleczne bułki z zabawną, chrupiącą skórką. Na weekendowe śniadanie, na piknik, w podróż, a ja zrobiłam je do chili con carne i chyba…pomyliłam się. Bułki są delikatne, takie śniadaniowo-deserowe. Do mojego dania lepsze byłoby bardziej zdecydowane pieczywo. Może bagietka albo chleb żytni z kminkiem?

Z „Eksplozji smaku”.

bułki tygryski_bułki pszenne_bułki mleczne_domowe pieczywo

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
  • 450-480 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 2 dag drożdży

Składniki tygrysiej skórki:

  • 3/4 szklanki maki ryżowej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ziarenko świeżych drożdży

Wykonanie bułek:

Do drożdży wsypać cukier i mieszając rozpuścić. Dodać łyżkę mąki i tyle mleka, by całość miała konsystencję gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut (aż drożdże „ruszą”). Mąkę wymieszać z solą, dodać rozczyn, pozostałe mleko, masło i dobrze wyrobić. Przygotowane ciasto przełożyć do miski i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1,5 – 2 godzin).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 części i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. (ok. 30 minut).

W czasie, gdy bułki „puszą się” przygotować tygrysią skórkę. Wszystkie składniki przeznaczone na pastę ryżową wymieszać i zostawić w cieple na 10 minut.  

Masą ryżową posmarować bułki.

Piec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku 30-35 minut (lub dłużej na złoty kolor).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

bułki tygryski_bułki pszenne_bułki mleczne_domowe pieczywo

Inne domowe bułeczki:

bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  bułki ślimaczki z czarnuszką_pieczywo_dania na piknik_domowe bułki  Małgośki_bułki pszenne z przedziałkiem_domowe pieczywo

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *