Mięsne ragu to danie pochodzące z południowych Włoch. Tradycyjnie jedzone podczas niedzielnego obiadu. Jednym słowem to taki włoski schabowy.
Po raz pierwszy zobaczyłam je w programie “Dwóch Łakomych Włochów” i od razu wypróbowałam. To był strzał w dziesiątkę. Danie jest smaczne, aromatyczne, w naszym stylu. Niestety ma jedną poważną wadę, przygotowanie wymaga czasu.
Składniki:
- 5 łyżek stołowych oliwy
- 1 mała cebula
- 500 g pręgi wołowej
- 500 g żeberek wieprzowych (zastępuję chudszą wieprzowiną)
- 200 g kiełbasek wieprzowych (u nas biała)
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 3×400 g pomidorów z puszki (u mnie własne)
- garść bazylii
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić na duże kawałki, kiełbasę pozostawić w całości. Cebulę drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę. Partiami obsmażyć mięso. Dodać koncentrat rozmieszany z winem i zredukować ilość płynu o jedną trzecią. Do garnka włożyć posiekane pomidory (pomidory razem z sosem) i bazylię. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 2 godzin, mieszając od czasu do czasu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wina.
Danie najlepsze jest z makaronem lub białym chlebem + oczywiście z obowiązkową sałatką i lampką czerwonego wina.
Znajdź mnie na fb.
Inne włoskie dania: