Barszcz biały na kwasie z kapusty z obowiązkowymi kluskami ziemniaczanymi, to jedno z naszych ulubionych zimowych dań. Jest kwaśny, sycący, majerankowy, wspaniały. Danie mojego dzieciństwa.
Składniki zupy:
- 1 l esencjonalnego, domowego rosołu
- 0,25 l kwasu z kiszonej kapusty (lub więcej)
- 100 ml śmietanki wysokoprocentowej
- 1 łyżka mąki
- majeranek (dużo)
Kluski ziemniaczane:
- 0,5 kg obranych ziemniaków
- mąka pszenna
- sól
Wykonanie:
Do rosołu dodać kwas z kapusty, tyle by zupa była mocno kwaśna. Wsypać roztarty majeranek, zagotować. Mąkę rozmieszać z wodą, intensywnie mieszając, wlać do niej odrobinę zupy, przelać do garnka i ponownie zagotować. Dodać śmietanę (uwaga, zupa jest kwaśna i łatwo się waży). Podawać z kluskami ziemniaczanymi.
Ziemniaki zetrzeć (malakserem lub na tarce o drobnych oczkach). Odcisnąć nadmiar wody. Poczekać aż woda odstoi się, zlać, a pozostały na dnie osad mąki ziemniaczanej przełożyć do ziemniaków. Dosypać mąki, tyle by powstało gęste ciasto (ilość mąki zależy od ziemniaków i mąki). Zrobić próbę – wrzucić odrobinę ciasta na osolony wrzątek, jeśli klusek rozpadnie się, dodać jeszcze mąki, jeśli nie przełożyć ciasto na deskę . Za pomocą łyżki wrzucać małe porcje ciasta z deski do wrzątku. Kilka minut gotować, odcedzić.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania kuchni mazowieckiej można znaleźć klikając na zdjęcie poniżej.
Inne dania kuchni mazowieckiej: