Delikatne mięso otulone chrupiącym ciastem francuskim. Smak uzupełnia pikantny szpinak. Całość świetnie smakuje i ciekawie wygląda.
Propozycja na świąteczny stół, niedzielny obiad, na przyjęcie.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 450 g mrożonego szpinaku (najlepiej całe liście)
- 80 g pikantnej gorgonzoli (lub inny ostry ser pleśniowy)
- 1-2 ząbki czosnku
- płat ciasta francuskiego
- pikantna oliwa (ew. zwykła)
- kminek, sól, pieprz
- do posypania wierzchu (czarnuszka, kminek, lub tłuczony pieprz)
- żółtko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Polędwiczki natrzeć pieprzem, kminkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
W tym czasie rozgrzać olej, włożyć szpinak i mieszając odparować wodę. Osolić, doprawić pieprzem, czosnkiem, dodać pokruszony ser i jeszcze chwilę smażyć do rozpuszczenia sera. Ostudzić.
Polędwiczki wyjąć z lodówki i obsmażyć ze wszystkich stron. Usmażone osolić i pozostawić do wystudzenia.
Rozgrzać piekarnik do 220 °C.
Ciasto podzielić na dwie części. Wzdłuż każdej, na środku położyć połowę szpinaku, na nim polędwiczkę. Polędwiczkę otulić wokół szpinakiem. Boki ciasta z jednej i drugiej strony mięsa pociąć na centymetrowe paski. Paski na zmianę raz z jednej, raz z drugiej strony zaplatać nad polędwiczkami. Całość posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać czarnuszką (lub kminkiem, lub pieprzem).
Piec ok. 30 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne mięsa na Wielkanoc: