Z cyklu podstawowe przepisy – biszkopt kakaowy z mąki ryżowej. Delikatny, puszysty, intensywnie kakaowy, wysoki, a przede wszystkim pyszny. Dobra baza do tortów, przekładańców z kremem, galaretką, serników, bajaderek.
Inne przepisy na biszkopty:
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (u mnie drobny trzcinowy)
- 2/3 szklanki mąki ryżowej (szklanka 250 ml)
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
Wykonanie:
Składniki w temperaturze pokojowej.
Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.
Piekarnik włączyć na 170 °C.
Mąkę i kakao przesiać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.
Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.
Piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Ciasta na biszkoptach kakaowych: