Biszkopt doskonały

Biszkopt idealny, niezawodny, doskonały. Biszkopt, który zawsze się udaje. Puszysty (ale nie suchy), delikatny, idealnie płaski, po prostu wspaniała baza do ciast z kremem, tortów, placków z galaretką i owocami. Krótko mówiąc biszkopt jest rewelacyjny i to bez proszku do pieczenia!

Ten przepis to początek cyklu przepisy bazowe (podstawowe).

Z TEJ strony.

biszkopt niezawodny_biszkopt doskonały_biszkopt bez proszku do pieczenia_przepisy podstawowe

Składniki biszkoptu:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wykonanie biszkoptu:

Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). W przypadku użycia tortownicy, wyłożyć tylko dno. Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę.

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.

Ciasto piekę w foremce o średnicy 28 cm lub 20 x 35 cm. Z tortownicą może być problem, trzeba uważać, by podczas rzucania nie rozpięła się.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

1 thoughts on “Biszkopt doskonały

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.