Biszkopt idealny, niezawodny, doskonały. Biszkopt, który zawsze się udaje. Puszysty (ale nie suchy), delikatny, idealnie płaski, po prostu wspaniała baza do ciast z kremem, tortów, placków z galaretką i owocami. Krótko mówiąc biszkopt jest rewelacyjny i to bez proszku do pieczenia!
Ten przepis to początek cyklu przepisy bazowe (podstawowe).
Z TEJ strony.
Składniki biszkoptu:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wykonanie biszkoptu:
Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).
Dno formy i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). W przypadku użycia tortownicy, wyłożyć tylko dno. Piekarnik włączyć na 170 °C.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.
Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.
Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.
Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę.
Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.
Ciasto piekę w foremce o średnicy 28 cm lub 20 x 35 cm. Z tortownicą może być problem, trzeba uważać, by podczas rzucania nie rozpięła się.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
1 thoughts on “Biszkopt doskonały”