Biszkopt orzechowy przełożony kremem czekoladowym, do tego wiśnie w rumie i chrupka orzechowa. Bardzo tradycyjny, choć bezglutenowy, tort na specjalne okazje.
Dodam, że piekłam go w dwóch wersjach z biszkoptem bardziej zbitym i takim pulchnym. Ten ostatni jest delikatny, ale trudniejszy do krojenia i przygotowania. Zwarty lepiej się prezentuje, łatwiej go podać, a traci na smaku nieznacznie. Wybieram zwarty :).
Biszkopt orzechowy:- 6 jajek
- 20 dag zmielonych orzechów (u mnie arachidowe, ale mogą być także włoskie czy laskowe)
- 20 dag cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej*
- 1 łyżka kaszy kukurydzianej (takiej na polentę)*
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 20 dag masła w temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 20 dag czekolady (u mnie mleczna)
- mały kieliszek rumu
- szklanka wiśni w rumie
- 100 g orzechów
- 90 g cukru
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- orzechy
- kakao
- listki melisy
- inne
Wykonanie biszkoptu:
Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować tortownicy masłem!
Piekarnik włączyć na 180 °C.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną, jasną masę. Do utartych dodać sok z cytryny i orzechy.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać małymi partiami do masy orzechowej. Delikatnie mieszać po dodaniu każdej porcji.
Przełożyć do tortownicy i piec ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia w foremce.
Zimny okroić, wyjąć z tortownicy i przekroić na dwie części.
Wykonanie chrupki:
Papier do pieczenia posmarować olejem.
Cukier i wodę rozpuścić na patelni. Gdy masa zacznie nabierać złocistego koloru, dodać orzechy. Wymieszać, przełożyć na papier, rozprowadzić i zostawić do wystudzenia. Zimne orzechy posiekać.
Wykonanie kremu:
Czekoladę zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Masło utrzeć na puch.
Żółtka i jajko wraz z cukrem utrzeć na parze na puch (metalową miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa po ubiciu będzie ciepła. Zestawić, dodać czekoladę i ubijać do wystudzenia.
Do utartego masła dodawać małymi porcjami, nie przerywając ucierania, masę czekoladową. Na końcu dodać powoli rum (dosłownie po kropli).
Masę podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Większą część podzielić na pół i położyć na jednym placku, dalej osączone wiśnie i pozostałą połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, docisnąć. Boki i wierzch posmarować pozostałą 1/3 masy. Boki posypać chrupką. Wierzch oprószyć kakao.
Całość ozdobić orzechami i melisą.
*mąkę ziemniaczaną i kaszę kukurydzianą, w wersji glutenowej, można zastąpić 2 łyżkami bułki tartej
** tort można nasączyć mocną, słodzoną herbatą z dodatkiem rumu
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb. Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
1 thoughts on “Tort orzechowy”