Tort orzechowy

Biszkopt orzechowy przełożony kremem czekoladowym, do tego wiśnie w rumie i chrupka orzechowa. Bardzo tradycyjny, choć bezglutenowy, tort na specjalne okazje.

Dodam, że piekłam go w dwóch wersjach z biszkoptem bardziej zbitym i takim pulchnym. Ten ostatni jest delikatny, ale trudniejszy do krojenia i przygotowania. Zwarty lepiej się prezentuje, łatwiej go podać, a traci na smaku nieznacznie. Wybieram zwarty :).

tort orzechowy_tort tradycyjny_tort z masą maślaną_tort na biszkopcie orzechowym_tort na specjalne okazje

Biszkopt orzechowy:

  • 6 jajek
  • 20 dag zmielonych orzechów (u mnie arachidowe, ale mogą być także włoskie czy laskowe)
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej*
  • 1 łyżka kaszy kukurydzianej (takiej na polentę)*
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem:

  • 20 dag masła w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag czekolady (u mnie mleczna)
  • mały kieliszek rumu
  • szklanka wiśni w rumie

Chrupka orzechowa:

  • 100 g orzechów
  • 90 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Dodatki:

  • orzechy
  • kakao
  • listki melisy
  • inne

Wykonanie biszkoptu:

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować tortownicy masłem!

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną, jasną masę. Do utartych dodać sok z cytryny i orzechy.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać małymi partiami do masy orzechowej. Delikatnie mieszać po dodaniu każdej porcji.

Przełożyć do tortownicy i piec ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia w foremce.

Zimny okroić, wyjąć z tortownicy i przekroić na dwie części.

Wykonanie chrupki:

Papier do pieczenia posmarować olejem.

Cukier i wodę rozpuścić na patelni. Gdy masa zacznie nabierać złocistego koloru, dodać orzechy. Wymieszać, przełożyć na papier, rozprowadzić i zostawić do wystudzenia. Zimne orzechy posiekać.

Wykonanie kremu:

Czekoladę zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Masło utrzeć na puch.

Żółtka i jajko wraz z cukrem utrzeć na parze na puch (metalową miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa po ubiciu będzie ciepła. Zestawić, dodać czekoladę i ubijać do wystudzenia.

Do utartego masła dodawać małymi porcjami, nie przerywając ucierania, masę czekoladową. Na końcu dodać powoli rum (dosłownie po kropli).

Masę podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Większą część podzielić na pół i położyć na jednym placku, dalej osączone wiśnie i pozostałą połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, docisnąć. Boki i wierzch posmarować pozostałą 1/3 masy. Boki posypać chrupką. Wierzch oprószyć kakao.

Całość ozdobić orzechami i melisą.

*mąkę ziemniaczaną i kaszę kukurydzianą, w wersji glutenowej, można zastąpić 2 łyżkami bułki tartej

** tort można nasączyć mocną, słodzoną herbatą z dodatkiem rumu

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort orzechowy_tort tradycyjny_tort z masą maślaną_tort na biszkopcie orzechowym_tort na specjalne okazje

Inne torty:

Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie   tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort mazowiecki z kajmakiem i morelami_kuchnia mazowiecka_torty  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *