Klasyka w nowym wydaniu, czyli tort gołąbkowy. Zamiast tradycyjnych gołąbków, tort. Jak zwykle smaczne danie, ale inaczej, zaskakująco wyglądające. Jeśli chcecie zaskoczyć gości czy domowników, przygotujcie taki wytrawny tort. A czy jest mniej pracy niż z gołąbkami? Nie, niekoniecznie.
Inne gołąbki na blogu:
- Gołąbki tradycyjne
- Gołąbki bez zawijania, czyli po cygańsku
- Gołąbki wigilijne z suszonymi grzybami
- Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 1 kg mięsa (u mnie mix mięsa z kurczaka i indyka; dodam, że mięso z samych piersi jest za suche, najlepiej udka i piersi)
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula + tłuszcz do podsmażenia
- sól, pieprz, majeranek
Sos:
- 330 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
- ew. 1/2 cebuli drobno pokrojonej i podsmażonej
Wykonanie:
Ryż ugotować (szklanka ryżu + 2 szklanki wody). Cebulę pokroić i podsmażyć. Mięso i cebulę zemleć (przed mieleniem oddzielić skórę i tłuszcz z mięsa). Masę mięsną wyrobić, dodać ostudzony ryż, sól, pieprz, odrobinę majeranku – wymieszać. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do garnka z gotującą wodą i gotować przewracając ją. Zdejmować sukcesywnie liście. Z każdego liścia delikatnie odkrawać nerwy.
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm – wyłożyć szczelnie folią aluminiową i posmarować tłuszczem.
Składniki sosu połączyć, jeśli passata nie jest gęsta, wcześniej odparować.
Na dnie foremki układać naprzemiennie liście i farsz, zaczynając od liści i na nich kończąc. Wierzch polać sosem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piec ok. 1,5 godziny.
Kroić jak tort.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania na niedzielny czy świąteczny obiad: