Z cyklu: “Do śniadaniówki” – muffinki bananowe z czekoladą i śliwkami. Równie pyszne jak chlebek bananowy, ale bardziej poręczne, bardziej słodkie no i te śliwki...
Składniki:
- 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
- 120 g cukru
- 120 g oleju (ew. masła)
- 50 g posiekanej, gorzkiej czekolady
- 3 duże, dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- po śliwce na jedną foremkę
Wykonanie:
Foremki muffinkowe wyłożyć papilotkami lub posmarować tłuszczem i posypać mąką.
Piekarnik włączyć na 180°C.
Śliwki pokrojone na 4 części.
Banany rozgnieść. Olej połączyć z jajkami, solą, ekstraktem waniliowym, dodać banany.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Połączyć z masą jajeczno-olejowo-bananową. Dodać pokrojoną czekoladę. Przelać do foremek, na wierzch położyć śliwki (skórką do dołu) i piec 20-25 minut w 180 °C (do suchego patyczka).
Porcja na 14-15 muffinek.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne pomysły na śniadaniówkę do szkoły:
1 thoughts on “Muffinki bananowe z czekoladą i śliwkami”