Muffiny o pięknym, pomarańczowym kolorze. Pomidorowe, z bazylią, rozmarynem, fetą, oliwkami – wspaniale nadają się na piknik, na drogę, do pracy, czy szkoły. Przy tym są zdrowe, bo z mąki pełnoziarnistej. Aha, jeszcze jedna zaleta – są błyskawiczne!
Na podstawie przepisu z blogu “Bake & Taste”. Dla Oleńki.
Składniki:
- 100 g fety
- 100 g oliwek
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1-2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka soku pomidorowego
- 1/2 szklanki oleju lub oliwy
- 1 jajko
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli (można ciut mniej, feta jest jednak słona)
Wykonanie:
Ser i oliwki pokroić. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól). W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre (koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy, olej, jajko). Zawartość obu pojemników połączyć (niezbyt dokładnie), dodać ser, oliwki i rozmaryn. Przełożyć do foremek muffinkowych. Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 25 – 30 minut.
Porcja na 12 muffinek.
Znajdź mnie na fb.
Wariacje – zamiast oleju można dodać pikantnej oliwy; igiełki rozmarynu podpiec na chrupko przed dodaniem do ciasta; dodać czosnek; zamienić zioła (natka, oregano, inne).
Muffiny dodaję do akcji “Czas na piknik”.
Inne wytrawne przekąski na piknik: