Bułeczki z dżemem na piknik

Jakiś czas temu piekłam kołaczyki z serem. Świetne, pulchne bułeczki na śniadanie, podwieczorek, na piknik. Dziś pora na bułeczki z dżemem, a ściślej z dżemem pigwowym – ostatnio moim ulubionym. Pigwa, to bardzo wdzięczny owoc – kwaśny (ogrom witaminy C), niezwykle aromatyczny, z dużą zawartością pektyn, nadaje się zarówno do słodkich, jaki i słonych dań. Dżem przygotowuje się bardzo szybko i wbrew pozorom bardzo łatwo. W tym roku pigwowiec ma mnóstwo kwiatów, znów będę mogła przygotować zapas dżemów. Szkoda tylko, że pigwa jest wciąż niedoceniana.

Przepis z „Kuchni polskiej”.

bułeczki z dżemem na piknik_bułki drożdżowe_bułki z pigwą_dania na piknik

bułeczki z dżemem na piknik_bułki drożdżowe_bułki z pigwą_dania na piknik

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • ok. 1/4 l mleka
  • 2 żółtka
  • 6 dag cukru
  • 5 dag masła
  • skórka otarta z cytryny
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • słoiczek dżemu, czy raczej twardej marmolady (u mnie z pigwy)

Ponadto:

  • żółtko rozmącone z 2-3 łyżkami mleka
  • ew. cukier puder do oprószenia bułek

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać letnie mleko i tyle mąki, by całość miało gęstość gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego rozczynu dodać, dodać żółtka, pozostałe letnie mleko, sól i mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odstaje od ręki i naczynia, wlać stopione, letnie masło, dodać skórkę cytrynową. Dokładnie wyrobić i zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy ciasto zwiększy objętość dwukrotnie, rozwałkować na grubość 2 – 2,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, układać, zachowując odstępy, na przygotowanej do pieczenia blasze, zostawić w ciepłym miejscu przykryte do ponownego wyrośnięcia. W wyrośniętych bułeczkach zrobić na środku wgłębienie (kulką z ciasta). Do zagłębienia wkładać dżem.

Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (temp. 190 – 200 °C) i piec na złoty kolor ok. 20 – 25 minut.

Przestudzone bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.

Porcja na 25 – 30 bułek.

Znajdź mnie na fb.

Bułeczki dodaję do akcji „Czas na piknik”.

akcja_czas na piknik_kołaczyki serowe

Inne słodkie przekąski na piknik:

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami  Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  Bułeczki owsiano-cytrynowe_muffinki_bułki 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *