Szybkie, proste, bez cukru i z dodatkiem płatków owsianych (zdrowe?, albo łudzę się, że zdrowe) lekko słodkie bułeczki, czy raczej muffinki. Na śniadanie, przekąskę, w podróży.
Przepis z miesięcznika “Kuchnia”
Składniki:
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 cytryna (sok + otarta skórka)
Wykonanie:
Piekarnik włączyć na 190 °C. Foremki do muffinek wysmarować masłem. Mąkę, proszek do pieczenia, płatki, sól wymieszać w jednym naczyniu. Miód, jogurt, olej, jajko, sok z cytryny i skórkę, wymieszać w drugim naczyniu. Składniki obu naczyń delikatnie połączyć, nie mieszając zbyt długo. Przelać do foremek i piec 30 – 35 minut (do suchego patyczka).
Znajdź mnie na fb.
Inne muffinki i bułeczki: