Bułeczki owsiano-cytrynowe

Szybkie, proste, bez cukru i z dodatkiem płatków owsianych (zdrowe?, albo łudzę się, że zdrowe) lekko słodkie bułeczki, czy raczej muffinki. Na śniadanie, przekąskę, w podróży.

Przepis z miesięcznika „Kuchnia”

Bułeczki owsiano-cytrynowe_muffinki_bułki

Bułeczki owsiano-cytrynowe_muffinki_bułki

Składniki:

  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 cytryna (sok + otarta skórka)

Wykonanie:

Piekarnik włączyć na 190 °C. Foremki do muffinek wysmarować masłem. Mąkę, proszek do pieczenia, płatki, sól wymieszać w jednym naczyniu. Miód, jogurt, olej, jajko, sok z cytryny i skórkę, wymieszać w drugim naczyniu. Składniki obu naczyń delikatnie połączyć, nie mieszając zbyt długo. Przelać do foremek i piec 30 – 35 minut (do suchego patyczka).

Znajdź mnie na fb.

Inne muffinki i bułeczki:

Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane  muffinki nadziweane raffaello_muffinki_kokosowe_błyskawiczne dania  wytrawne, pełnoziarniste muffinki_muffiny z boczkiem  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *