Lembas

Chleb elficki – lembas, najlepszy na drogę, pożywny, koniecznie zawinięty w liść – to książka. A mój chlebek? Może ciut niezgodny z opisem Tolkiena, może bardziej przypomina keks, nie zawijam go w liście. Ale, ale bez marudzenia, jest pyszny, pożywny (choć nie wiem, czy wystarczy kawałek na cały dzień) i najeżony bakaliami.

Przepis z blogu „Bake & Taste”.

lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 3 łyżki serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • garść suszonych moreli
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów pistacjowych (lub laskowych)
  • garść migdałów (lub płatków migdałowych)

Wykonanie:

Przygotować bakalie i czekoladę – czekoladę pokroić w kostkę, morele i orzechy na mniejsze części, migdały obrać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać przestudzone masło, następnie serek. Wsypać połowę składników sypkich wymieszać, dodać resztę i jeszcze raz wymieszać. Dodać bakalie i czekoladę. Przelać do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię ciasta, wierzch posypać orzechami pistacjowymi i migdałami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 50-60 minut (do suchego patyczka). 

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości z bakaliami:

 Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie  piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *