Muffinki jak pączki

Alternatywa dla tradycyjnych pączków. Dla wszystkich, którzy nie mają czasu, nie lubią zapachu smażeliny w domu, a lubią pączki. Aha, jeszcze dla tych, którzy łudzą się, że można jeść pączki niskokaloryczne (czyli dla mnie).

A tak prawdę powiedziawszy, to nic nie zastąpi pączków Mamy!

Z blogu „Gotuję, bo lubię”

muffinki jak pączki_babeczki_błyskawiczne ciasta

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 180 ml maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatki:

  • konfitura z płatków róży lub marmolada różana
  • 50 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Przygotować foremki muffinkowe. Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wymieszać. W drugim pojemniku połączyć jajko, olej, maślankę, ekstrakt waniliowy. Składniki suche i mokre niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół (jedną część przeznaczyć na spód, drugą na wierzch babeczek. Do każdej foremki na mufinnkę włożyć łyżeczkę ciasta, na to położyć łyżeczkę marmolady, a na nią kolejną łyżeczkę ciasta. Piec 25 – 30 minut.

Cukier brązowy połączyć z cynamonem. Masło rozpuścić. Upieczone ciasteczka przestudzić (10 – 15 minut). Smarować masłem i zanurzać w cukrze. Ostudzić.  

Znajdź mnie na fb.

Muffinki dodaję do akcji: „Szybkie ciasta”.

Inne słodkości karnawałowe:

faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  Karpatka_ciasta z kremem_ciasto ptysiowe  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *