Mazurek kajmakowy

Nasz słodka Wielkanoc to: pascha, baby (piaskowe, gotowane i drożdżowe), serniki (królewski lub z brzoskwiniami, lub wiedeński), czasem torty i kolorowe mazurki. Zazwyczaj robimy trzy, cztery mazurki. Obowiązkowy jest kajmakowy i śliwkowy. Oprócz tego pojawiają się mazurki: wiśniowy (wiśnie w alkoholu), makowy, królewski (z konfiturą wiśniową) i hit Wielkanocy 2011 – mazurek różano-marcepanowy znaleziony na blogu “Moje Wypieki” i zmodyfikowany.

Mazurek kajmakowy 2012.

mazurek kajmakowy

 Mazurek kajmakowy 2010.

mazurek kajmakowy

Poniżej mazurek kajmakowy (2011) na pierwszym planie, z tyłu marcepanowo-różany i śliwkowy.

mazurek kajmakowy, śliwkowy, marcepanowo-różany

Mazurek kajmakowy 2013. Na zdjęciu z paschą z jajkami z kolorowych galaretek.

pascha z jajkami z galaretki i mazurek kajmakowy_Wielkanoc_ciasto kruche_kajmak

Ciasto:

  • 35 dag mąki krupczatki
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtka i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C. UWAGA – mąka nie może być zbyt grubo mielona (używam krupczatki z Pakości – firma “Alta”), ponieważ ciasto będzie miało “kaszkowatą” konsystencję.

Masa kajmakowa:

  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • ozdoby (czekolada mleczna, migdały, skórka pomarańczowa, zajączki, baranki, jajeczka czekoladowe, inne)

Mleko zagotować z cukrem i gotować na maleńkim ogniu tak długo, aż kropla wylana na zimny talerzyk nie będzie rozlewać się (długgggooo). Po lekkim przestudzeniu dodać masło. Ciepły kłaść na wystudzony spód mazurkowy, rozsmarować dużym nożem moczonym w wodzie. Ozdobić np. zrobić napisy i wzory z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, bazie z migdałów i czekolady, postawić figurki czekoladowe.

UWAGA! – masę trzeba ciągle mieszać, inaczej przypali się. Najlepiej gotować ją w dużym płaskim rondlu (skrócimy czas gotowania). Kajmak zrobiony z mleka skondensowanego, to jednak nie to samo! Ozdoby, które mają “przylegać” do mazurka, kłaść przed zastygnięciem masy.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

3 thoughts on “Mazurek kajmakowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.