Sernik klasyczny – wiedeński, specjalność mamy Honoraty.
Lubimy serniki: sernik amerykański, z brzoskwiniami, rosę, na zimno z galaretką i truskawkami, gotowany z czekoladą, piankę, ale zawsze wracamy do tradycyjnego sernika wiedeńskiego. Z filiżanką czarnej kawy – rarytas.
Przepis z “Kuchni polskiej”.
Składniki:
- 1 kg twarogu (niekwaśny i niechudy)
- 10 dag masła
- 6 jajek
- 40 dag cukru pudru
- 2 łyżki kaszy manny lub mąki
- wanilia
- 5 dag rodzynek
- smażona skórka pomarańczowa
- szczypta soli
Wykonanie:
Twaróg zmielić co najmniej dwukrotnie. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać po jednym żółtku, puder, ser. Utrzeć starannie. Pianę ubić ze szczyptą soli, wyłożyć na masę serową z kaszą i bakaliami, delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C ok. godziny. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Jeśli chcemy by sernik był biały, należy przykryć go, w czasie pieczenia, pergaminem.
Uwaga:
*bakalie należy obsypać mąką ziemniaczaną.
Ciasto dodaję do akcji “Serniki”.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z serem: