Deserowa zupa dyniowa po stargardzku

Dostałam od Beatymarii książkę  pt: „Pomorska książka kulinarna” autorstwa Grażyny Zaręmby-Szuby. Książa zafascynowała mnie. Opisuje potrawy, które kiedyś pojawiały się na stołach Szczecina, Stargardu, Kołobrzegu i w okolicach tych miast. Pani Szuba pieczołowicie odtworzyła i wypróbowała historyczne dania tego regionu. Może poprzez kuchnię pełniej opisuje się epokę, ludzi, mentalność, obyczaje, kulturę. Kolejna data bitwy, czy mniej lub bardziej kompetentny władca – to ważne podstawy wiedzy historycznej. Ale czy jedyne? Dlatego właśnie uwielbiam panią Chrezińską i jej „Grę w kości”, czy Husytów pana Sapkowskiego (czy ktoś uczył się na historii, że w poście jadano ogon bobra?).

Jako pierwszą zrobiłam deserową zupę dyniową. Dlaczego? Ponieważ lubię dynię, ponieważ zupa ta, jest inna niż moja (mleko + dynia + lane kluski), ponieważ próbowała jej Beatamaria na wieczorze autorskim i zachwyciła się nią.

Autorka pisze, że podaje tę zupę w chłodne dni – gorącą, a latem – schłodzoną z kulką lodów śmietankowych.

Zupa jest rewelacyjna!!!! Syneczek zjadł dwie porcje (a ponoć nie lubi dyni).

Deserowa zupa dyniowa po stargardzku

Składniki:

  • 50 dag miąższu dyni
  • 5 dag masła
  • 1/4 litra mleka
  • 5 dag rodzynek namoczonych w 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 6-8 łyżek śmietanki
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • grzanki, lody (opcjonalnie)

Wykonanie:

Dynię pokroić (ja mam mrożoną i zmiksowaną), podsmażyć na maśle, ugotować w połowie mleka, zmiksować. Dodać pozostałe mleko, cukier, sól i zagotować. Mąkę rozpuścić w śmietanie, wlać powoli do zupy i zagotować. Żółtka rozbełtać z kilkoma łyżkami zupy, połączyć, doprawić. Posypać migdałami i rodzynkami.

Do zupy dodałam grzanki z chałki,  wanilię i bardziej osłodziłam ją.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

crumble  gofry  Zuccotto di panettone  Chrupaczki migdałowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *