Gofry kokosowe

Jeśli lato, to gofry. Najlepiej chrupiące, delikatne, z owocami i bitą śmietaną. Choć muszę przyznać, że moje ulubione, to te z dżemem porzeczkowym :). Zapraszam :).

gofry kokosowe_gofry bezglutenowe_deser na lato_gofry chrupiące

Składniki:

  • 400 g mleka kokosowego (puszka)
  • 1 szklanka z czubkiem (170-180 g) mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • sałatka owocowa
  • bita śmietana (można kokosową)
  • cukier puder
  • dżem porzeczkowy
  • lody

Wykonanie:

Mleko, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier, wiórki, ekstrakt waniliowy – wymieszać (najlepiej zmiksować na gładką masę). Odstawić na 1/2 godziny.

Pianę z białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto nie jest gęste. 

Smażyć w rozgrzanej gofrownicy (4-10 minut w zależności od mocy urządzenia, im wyższa moc, tym gofry pieką się krócej i są bardziej chrupiące).

Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z sałatką owocową (czereśnie, ananas, morele, skropione sokiem z cytryny) i dżemem z czerwonych porzeczek, a także ze śmietaną czy cukrem pudrem.

Z “Kwestii Smaku”.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne gofry:

gofry czekoladowe z sosem słony karmel_gofry_sos słony karmel_dania na lato_desery  gofry wg Michela Rouxa_gofry_dania dla dzieci_desery  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe  pomarańczowe gofry_gofry_deser_dania dla dzieci  gofry_desery_dania dla dzieci

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.