Jeśli lato, to gofry. Najlepiej chrupiące, delikatne, z owocami i bitą śmietaną. Choć muszę przyznać, że moje ulubione, to te z dżemem porzeczkowym :). Zapraszam :).
Składniki:
- 400 g mleka kokosowego (puszka)
- 1 szklanka z czubkiem (170-180 g) mąki ryżowej
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 1 pełna łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Dodatki:
- sałatka owocowa
- bita śmietana (można kokosową)
- cukier puder
- dżem porzeczkowy
- lody
Wykonanie:
Mleko, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier, wiórki, ekstrakt waniliowy – wymieszać (najlepiej zmiksować na gładką masę). Odstawić na 1/2 godziny.
Pianę z białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto nie jest gęste.
Smażyć w rozgrzanej gofrownicy (4-10 minut w zależności od mocy urządzenia, im wyższa moc, tym gofry pieką się krócej i są bardziej chrupiące).
Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z sałatką owocową (czereśnie, ananas, morele, skropione sokiem z cytryny) i dżemem z czerwonych porzeczek, a także ze śmietaną czy cukrem pudrem.
Z “Kwestii Smaku”.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne gofry: