Kremowy sernik na wytrawnym czekoladowym spodzie z warstwą orzeszków i kajmaku.
Składniki brownie:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 50 g mielonych migdałów lub orzechów
- 85 g mąki (w wersji bezglutenowej – ryżowej)
- szczypta soli
Składniki masy serowej:
- 750 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietany 22 %
- 210-250 g cukru
- 4 jajka
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatki:
- puszka kajmaku (510 g; u mnie Gostyń)
- puszka orzeszków ziemnych solonych
- 4-5 krówek
Wykonanie:
Spód. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 180 °C.
Masło rozpuścić, chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 23 minuty. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.
Masa serowa. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!).
Na upieczony spód położyć kajmak (odłożyć 2 łyżki), orzeszki (odłożyć 1-2 łyżki), na to masę serową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć, wystudzić.
Wykończenie.Odłożony kajmak lekko podgrzać, posmarować nim wierzch sernika. Posypać odłożonymi orzechami i pokruszonymi krówkami. Wstawić do lodówki na 8-12 godzin.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.