Tort kajmakowy

Delikatny biszkopt przełożony puszystym kremem kajmakowym na bazie mascarpone. W kremie zaskakujący element – chrupiące krówki. Pyszny tort na urodziny, imieniny, rocznicę.

Inny tort kajmakowy znajdziesz TU.

tort kajmakowy_tort z kremem krówkowym_tort na biszkopcie_tort z kremem mascarpone

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 510 g kajmaku (puszka; u mnie Gostyń)
  • 30 dag krówek (odłożyć 4-5 do przybrania)

Ozdoby:

  • 3-4 kostki czekolady
  • odłożone krówki
  • odłożony kajmak
  • cieniutkie ciasteczka Oreo
  • miętowe patyczki
  • czekoladki Kinder Bueno
  • inne dowolne

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę (trzeba uważać, by nie rozpięła się foremka).

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej). Przed wyjęciem okroić nożykiem. Przekroić na 2 lub 3 części.

Ciasto piekę w foremce o średnicy 24 cm.

Krem kajmakowy. Składniki powinny być chłodzone w lodówce przez 10-12 godzin. Masarpone i kajmak ubijam na jednolity krem. Można odłożyć 2 -3 łyżki kajmaku do ozdobienia tortu. Krówki siekam (4-5 odkładam). Masę dzielę na dwie części większą i mniejszą. Do większej dodaję krówki. Mniejszą pozostawiam bez dodatków.

Składanie tortu. Na paterze położyć jeden z blatów tortu (można biszkopt przeciąć na 2 lub 3 części, tu przecięłam na 2). Na blat wyłożyć krem z krówkami, przykryć drugim blatem. Kremem bez krówek posmarować wierzch i boki tortu. Wygładzić ozdobić. Ja ozdobiłam kajmakiem (lekko go podgrzałam, by był bardziej plastyczny), pokruszonymi krówkami i czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić (najlepiej na kilka godzin). 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort kajmakowy_tort na biszkopcie_tort z kremem kajmakowym i krówkami_tort z kremem mascarpone

Inne torty na biszkopcie:

tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe  Tort baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci  tort rafffaello z truskawkami_tort na lato_tort kokosowy  tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie  tort pinia colada_tort ananasowo-kokosowy_tort biały_tort na komunię

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.