Delikatny biszkopt przełożony puszystym kremem kajmakowym na bazie mascarpone. W kremie zaskakujący element – chrupiące krówki. Pyszny tort na urodziny, imieniny, rocznicę.
Inny tort kajmakowy znajdziesz TU.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem:
- 500 g mascarpone
- 510 g kajmaku (puszka; u mnie Gostyń)
- 30 dag krówek (odłożyć 4-5 do przybrania)
Ozdoby:
- 3-4 kostki czekolady
- odłożone krówki
- odłożony kajmak
- cieniutkie ciasteczka Oreo
- miętowe patyczki
- czekoladki Kinder Bueno
- inne dowolne
Wykonanie:
Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.
Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.
Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.
Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę (trzeba uważać, by nie rozpięła się foremka).
Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej). Przed wyjęciem okroić nożykiem. Przekroić na 2 lub 3 części.
Ciasto piekę w foremce o średnicy 24 cm.
Krem kajmakowy. Składniki powinny być chłodzone w lodówce przez 10-12 godzin. Masarpone i kajmak ubijam na jednolity krem. Można odłożyć 2 -3 łyżki kajmaku do ozdobienia tortu. Krówki siekam (4-5 odkładam). Masę dzielę na dwie części większą i mniejszą. Do większej dodaję krówki. Mniejszą pozostawiam bez dodatków.
Składanie tortu. Na paterze położyć jeden z blatów tortu (można biszkopt przeciąć na 2 lub 3 części, tu przecięłam na 2). Na blat wyłożyć krem z krówkami, przykryć drugim blatem. Kremem bez krówek posmarować wierzch i boki tortu. Wygładzić ozdobić. Ja ozdobiłam kajmakiem (lekko go podgrzałam, by był bardziej plastyczny), pokruszonymi krówkami i czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić (najlepiej na kilka godzin).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne torty na biszkopcie: