Gulasz na lato – z bobem, młodą marchewką i ziołami. Do niego kasza gryczana i surówka z młodej kapusty z koperkiem. Taki niedzielny obiad.
Składniki:
- 500 g udźca z indyka (bez skóry, błon, tłuszczu)
- 400 g bobu
- 3-4 młode marchewki
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- duża łyżka mascaropne (lub śmietanka)
- 2 łyżki koperku lub natki + kilka listków tymianku lub cząbru
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej (może być ryżowa)
- sól, pieprz, kurkuma
Wykonanie:
Ugotować bób (5-8 minut), odlać i zahartować zimną wodą (przerywamy proces gotowania). Wyłuskać.
Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
Cebulę podsmażyć, dodać marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć razem. Odstawić.
Mięso pokroić w kostkę, osolić, oprószyć pieprzem i mąką. Podsmażyć, dodać kurkumę, bulion. Dusić do miękkości. Dodać marchewkę z cebulą, chwilę gotować. Zdjąć z ognia, dodać mascaropne, koper i bób, delikatnie wymieszać. Doprawić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne obiady na lato z mięsem: