Szybki obiad. Ważne, gdy upał za oknem :).
Składniki:
- 200 g makaronu
 - 150 g wędzonego łososia*
 - pokaźna garść szpinaku (jeszcze lepiej dwie)
 - 3 łyżki kremowego serka
 - łyżka masła
 - 1/2 ząbka czosnku
 - ew. słonecznik lub pestki dyni do posypania dania
 - plasterki cytryny do podania
 
Wykonanie:
Szpinak umyć, osuszyć, oderwać ogonki, posiekać.
Łososia pokroić w kosteczkę.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Zostawić ok. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu i wymieszać z serkiem.
Łososia podsmażyć na maśle, dodać szpinak i odrobinę czosnku przeciśniętego przez praskę. I smażyć chwilę, do momentu aż zmięknie szpinak. Do łososia ze szpinakiem dodać makaron i serek, chwilę razem pogotować.
Gdy dodajemy słonecznik, chwilę podprażyć nasiona na suchej patelni. Posypać danie.
A do tego? Surówka z młodej kapusty z koperkiem i mrożona, cytrynowa herbata z imbirem i melisą.
*czasem zastępuję wędzonym pstrągiem
Z “Kwestii Smaku”.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne obiady z makaronem:


  






