Proste, błyskawiczne ciasto z ostatnimi (!) czereśniami i kruszonką.
Składniki:
- 2 szklanki mąki*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g roztopionego masła lub oleju
- 1 szklanka jogurtu
- czereśnie
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 70 g masła
- 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Kruszonka. Składniki rozetrzeć w palcach i wstawić do zamrażarki.
Owoce umyć i osuszyć. Nie pestkować.
Ciasto. Piekarnik włączyć na 180 °C. Dno foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę i proszek przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (7 minut). Dodać jogurt, mąkę, olej i wymieszać (do połączenia składników). Przełożyć do foremki. Na wierzch położyć owoce, posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika na 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wbić w środek ciasta. Jeśli na patyczku zostanie surowe ciasto, dopiec.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
*dałam połowę tortowej, połowę orkiszowej
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne desery z czereśniami: