Drożdżówki to nasze ulubione ciasta. A z placków drożdżowych najulubieńsze to: łatwe ciasto drożdżowe z Trójki, błyskawiczna drożdżówka – gliniaste drożdżówki, babka drożdżowa mamy Honoraty – drożdżówka puszek i wersja pośrednia – placek drożdżowy z Claudii.
Cytrynowa drożdżówka z morelami to wersja pośrednia – nie jest puszysta, ale i nie jest gliniasta. Cytryny świetnie komponują się z morelami, a kruszonka cudnie wieńczy deser. U nas zniknęła w ciągu 2 dni (choć to duży placek).
Świetne codzienne ciasto na podwieczorek z kawą, na kolację i śniadanie z mlekiem.
Składniki:
Placek:
- 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
- 150 g mleka
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 4 żółtka
- 30 g drożdży
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
- 1 kg moreli (inne owoce – śliwki, wiśnie, jabłka)
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 180 g mąki
- szczypta soli
Wykonanie:
Placek. Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (ma być letnie). Masło rozpuścić.
Drożdże włożyć do miseczki wymieszać z łyżką cukru (zostawić, po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę mąki i 2-3 łyżki mleka. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut).
Do mąki dodać rozczyn, cukier, mleko, letnie masło, żółtka, sól, skórkę cytrynową – wymieszać. Całość dobrze wyrobić (ok. 15-20 minut mikserem z hakiem). Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 60 minut (aż podwoi objętość).
Gdy ciasto rośnie, wypestkować morele i przygotować blaszkę piekarnikową – wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na wielkość foremki. Ułożyć morele (skórką na dół), posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-25 minut.
Kruszonka. Mąkę, cukier, sól, wymieszać. Zagniatać formując kluseczki.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Na podstawie przepisu z książki “Kuchnia polska według Pawła Małeckiego”.
Inne ciasta drożdżowe z owocami: