Powidła z mirabelek

Z serii przetwory – powidła z mirabelek. A powidła kojarzą się głównie z węgierkami i takie, tradycyjne, są na już na blogu (TU). Dziś inaczej powidła z mirabelek. Kwaśne, intensywne, czy ja wiem czy nadają się na chleb? Raczej nie, ale do kruchych ciast (w stylu ciast linckich) – bardzo. 

powidła z mirabelek_domowe przetwory_słodkie przetwory

Składniki:

  • dojrzałe mirabelki
  • odrobina wody
  • cukier do smaku (ostrożnie, nie da rady posłodzić mirabelek, zawsze są kwaśne, niezależnie od ilości cukru)

Wykonanie:

Mirabelki wypestkować. Włożyć do garnka (najlepiej z grubym dnem), wlać odrobinę wody i gotować. Następnego dnia ponownie zagotować (uwaga, łatwo się przypalają, trzeba mieszać). I tak przez następne 2 -3 dni. Ostatniego dnia dosypać ew. cukier i dalej gotować.

Przekładać do przygotowanych słoików, tzn. umytych i wprażonych w piekarniku przez ok. 25 minut w 105 °C. Gwinty i pokrywki przecierać spirytusem. Dokręcać, kłaść do góry dnem i przykryć szczelnie kocem lub grubym ręcznikiem. Pozostawić do wystudzenia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

powidła z mirabelek_domowe przetwory_słodkie przetwory

Inne przetwory ze śliwek:

marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób  nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory  nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *