Całe pomidory w zalewie z przecieru pomidorowego, to jeden z moich faworytów przetworowych. Cudowne do sosów, zup, gulaszy. Tak, zdecydowanie warto je przygotować :).
Składniki:
- pomidory (w tym część małych i twardych)
- sól
Wykonanie:
Przygotować słoiki i zakrętki. Umyć, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. na 110 °C. Prażyć 40 minut.
Pomidory umyć osuszyć, podzielić na mniejsze i twarde i pozostałe. Z bardzo dojrzałych przygotować przecier pomidorowy (według TEGO przepisu). Pozostałe pomidory obrać, tzn. zalać wrzątkiem, po kilku sekundach wodę odlać. Teraz skórka łatwo zejdzie z pomidorów.
Obrane pomidory wkładać do słoików, zalać gorącym przecierem pomidorowym (pozostawić ok. 2 cm pustej przestrzeni), zakręcać i pasteryzować.
Przy pasteryzacji na mokro – włożyć słoiki do gara wyłożonego ścierką, zalać wrzątkiem (do 2/3 wysokości słoików), przykryć garnek. Pasteryzować 30-40 minut, licząc od momentu zagotowania. Na sucho – wstawić do zimnego piekarnika i pasteryzować 60-80 minut, mierząc czas od osiągnięcia przez piekarnik 110 °C.
Dobrze zapasteryzowane słoiki mają wklęsłe nakrętki.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory z pomidorów:
Inne przetwory z pomidorami: