Nalewka z jeżyn na miodzie

W kuchni przetwory “idą” pełną parą. Przetwarzam: pomidory, paprykę, cukinię i powoli zabieram się za śliwki i gruszki. A dziś z serii “Przetwory dla dorosłych” chciałam pokazać jedną z naszych trzech nowych nalewek – nalewkę jeżynową na miodzie. Słodka, miodowa, lekko cierpka, aromatyczna i ma piękny kolor. Muszę przyznać, że  bardziej intensywny kolor i smak ma nasza tradycyjna nalewka jeżynowa z wanilią, która jest już na blogu (TU).

Dodam, że wszystkie (albo prawie wszystkie) nasze nalewki, to specjalności mamy Heleny.

Jeżynówka na miodzie_nalewka z jeżyn na miodzie_domowe nalewki_likier jeżynowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych jeżyn
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/75 l wódki
  • 1/2 l miodu

Wykonanie:

Jeżyny umyć, osączyć. Owoce włożyć do słoja, zalać wódką i spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce, co kilka dni delikatnie potrząsając słojem.

Po tym czasie zlać płyn, odcisnąć owoce i całość połączyć z płynnym miodem. Po całkowitym rozpuszczeniu miodu, nalew przefiltrować (przez grube płótno lub kilkakrotnie złożoną gazę). Rozlać do butelek, zamknąć. Odstawić na 6 miesiące w ciemne miejsce. W ten sam sposób można zrobić nalewkę jagodową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Jeżynówka na miodzie_nalewka z jeżyn na miodzie_domowe nalewki_likier jeżynowy

Jeżynówka na miodzie_nalewka z jeżyn na miodzie_domowe nalewki_likier jeżynowy

Z “Vity” 8/11.

Inne nalewki:

nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  pigwówka_nalewka z owoców pigwowca_domowe alkohole_przetwory owocowe  jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.