W kuchni przetwory “idą” pełną parą. Przetwarzam: pomidory, paprykę, cukinię i powoli zabieram się za śliwki i gruszki. A dziś z serii “Przetwory dla dorosłych” chciałam pokazać jedną z naszych trzech nowych nalewek – nalewkę jeżynową na miodzie. Słodka, miodowa, lekko cierpka, aromatyczna i ma piękny kolor. Muszę przyznać, że bardziej intensywny kolor i smak ma nasza tradycyjna nalewka jeżynowa z wanilią, która jest już na blogu (TU).
Dodam, że wszystkie (albo prawie wszystkie) nasze nalewki, to specjalności mamy Heleny.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych jeżyn
- 1/2 l spirytusu
- 1/75 l wódki
- 1/2 l miodu
Wykonanie:
Jeżyny umyć, osączyć. Owoce włożyć do słoja, zalać wódką i spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce, co kilka dni delikatnie potrząsając słojem.
Po tym czasie zlać płyn, odcisnąć owoce i całość połączyć z płynnym miodem. Po całkowitym rozpuszczeniu miodu, nalew przefiltrować (przez grube płótno lub kilkakrotnie złożoną gazę). Rozlać do butelek, zamknąć. Odstawić na 6 miesiące w ciemne miejsce. W ten sam sposób można zrobić nalewkę jagodową.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z “Vity” 8/11.
Inne nalewki: