Drożdżówki z budyniem i śliwkami

Dostałam żółtą kartkę. Rodzina poszła do cukierni i kupiła drożdżówki. No tak, już dawno nie robiłam ciasta, to mam. Zakasłam rękawy i zrobiłam i ucierane, i krucho-drożdżowe, i ciastka z czekoladą, no i rzeczone bułeczki drożdżowe z budyniem i śliwkami. Oczywiście nie wszystko na raz :). Jakie są te drożdżóweczki? Puszyste, lekko korzenne i ze śliwkami (póki sezon trwa).

drożdżówki z budyniem i śliwkami_słodkie bułki_drobne wypieki

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
  • 4 dag drożdży
  • ok. 1/4 l mleka
  • 2 żółtka
  • 8 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 1-1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 ml słodkiej śmietanki (18%)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2-3 łyżki cukru (do smaku)
  • ok. 25 małych śliwek (jedna na bułkę)

Ponadto:

  • żółtko rozmącone z 2-3 łyżkami mleka
  • ew. cukier puder do oprószenia bułek (warto, bułki są mało słodkie)

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać letnie mleko i tyle mąki, by całość miało gęstość gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do wyrośniętego rozczynu dodać, dodać żółtka, pozostałe letnie mleko, sól, cynamon, kardamon i mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odstaje od ręki i naczynia, wlać stopione, letnie masło. Dokładnie wyrobić i zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy ciasto zwiększy objętość dwukrotnie, rozwałkować na grubość 2 – 2,5 cm. Wykrawać szklanką kółka (dodatkowo lekko wydłużyłam bułki), układać, zachowując odstępy, na przygotowanej do pieczenia blasze. Zrobić na środku wgłębienie (kulką z ciasta lub mniejszą szklanką). Do zagłębienia wkładać budyń (chłodny, ale nie zimny) i po 2 połówki śliwki skórką do dołu. Zostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.

Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (temp. 190 – 200 °C) i piec na złoty kolor ok. 20 -25 minut.

Przestudzone bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.

Porcja na 25 – 30 bułek (u mnie, tym razem, 27).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drożdżówki z budyniem i śliwkami_słodkie bułki_drobne wypieki

Inne drożdżówki:

kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|  bułeczki z dżemem na piknik_bułki drożdżowe_bułki z pigwą_dania na piknik  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe  drożdżówki z wiśniami i kruszonką_słodkie bułki_bułki z owocami_dania na lato  Zakręcone jagodzianki_bułki z jagodami_drożdżówki z jagodami_bułki ślimaczki z jagodami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *