Francuskie spiralki, czyli karnawał u zabieganych

Kolacja karnawałowa u osób zabieganych? Dlaczego, nie? Moje propozycje? Spiralki z ciasta francuskiego, czyli pyszne chrupiące paluszki z papryką i serem (przepis poniżej) do nich pasta lub dip, biała sałatka, roladki z łososiem lub szynką. Na ciepło – skrzydełka po chińsku z ryżem albo kurczak z suszonymi pomidorami. Deser? –  minitorciki bezowe z masą kajmakowo-czekoladową na bazie mascarpone lub domowe śliwki w czekoladzie, ewentualnie jakieś muffinki (może muffinki jak pączki). Dodatkowo pierogi pieczone na słodko i słono (wcześniej zamrożone), białe wino, sok biały z pomidorów, deska serów i wędlin oraz oczywiście dobry humor.

Na podstawie przepisu M. Rouxa.

Francuskie spiralki_paluszki z ciasta franuskiego_świderki z ciasta francuskiego_finger food_przekąski_dania na karnawał

W tle pasta z awokado.

Składniki spiralek:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 10 -15 dag twardego sera żółtego (parmezan, rubin, inne)
  • 1 żółtko rozmącone z łyżką śmietany
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto rozwinąć i posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną. Posypać paprykami, solą, pieprzem, startym serem, docisnąć. Płat ciasta przekroić na pół wzdłuż, dalej na 1-1,5 cm paski w poprzek. Każdy pasek zwijać spiralnie (łapiąc końce w dwa palce).

Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 – 230 °C.

Znajdź mnie na fb.

Inne przekąski na karnawał:

 caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.