Kolacja karnawałowa u osób zabieganych? Dlaczego, nie? Moje propozycje? Spiralki z ciasta francuskiego, czyli pyszne chrupiące paluszki z papryką i serem (przepis poniżej) do nich pasta lub dip, biała sałatka, roladki z łososiem lub szynką. Na ciepło – skrzydełka po chińsku z ryżem albo kurczak z suszonymi pomidorami. Deser? – minitorciki bezowe z masą kajmakowo-czekoladową na bazie mascarpone lub domowe śliwki w czekoladzie, ewentualnie jakieś muffinki (może muffinki jak pączki). Dodatkowo pierogi pieczone na słodko i słono (wcześniej zamrożone), białe wino, sok biały z pomidorów, deska serów i wędlin oraz oczywiście dobry humor.
Na podstawie przepisu M. Rouxa.
W tle pasta z awokado.
Składniki spiralek:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 10 -15 dag twardego sera żółtego (parmezan, rubin, inne)
- 1 żółtko rozmącone z łyżką śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto rozwinąć i posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną. Posypać paprykami, solą, pieprzem, startym serem, docisnąć. Płat ciasta przekroić na pół wzdłuż, dalej na 1-1,5 cm paski w poprzek. Każdy pasek zwijać spiralnie (łapiąc końce w dwa palce).
Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 – 230 °C.
Znajdź mnie na fb.
Inne przekąski na karnawał: