Biała sałatka warstwowa to mieszanka smaku kwaśnego, słodkiego i słonego. Zawiera w swoim składzie m.in. seler konserwowy, por, ananas, wędlinę. Jest duża, czyli jest dobrym rozwiązaniem dla pokaźnego grona na spotkaniu karnawałowym, imieninach, babskim wieczorze. Można ją podać z bagietką, świderkami z ciasta francuskiego, czy też grzankami.
Przepis Beatymarii.
Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 20 dag białej szynki z kurczaka lub indyka
- 1 por (biała część)
- 1 puszka ananasa
- 4-6 jajek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
- 4 łyżki majonezu
- ew. ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 15 – 20 ostrego żółtego sera
Wykonanie:
Ugotować i ostudzić jajka. Śmietanę połączyć z majonezem, osolić, doprawić pieprzem, dodać ew. przeciśnięty przez praskę czosnek.
Układać po kolei warstwy w dużej szklanej salaterce – odsączony z zalewy seler, kukurydzę, szynkę pokrojoną w kostkę, pora pokrojonego w półplasterki, osączonego i pokrojonego w kostkę ananasa, jajka pokrojone w kostkę. Warstwę jajek polać sosem, na sos zetrzeć na tarce o średnich oczkach ser.
Znajdź mnie na fb.
Inne karnawałowe sałatki: