Sałatka warstwowa biała

Biała sałatka warstwowa to mieszanka smaku kwaśnego, słodkiego i słonego. Zawiera w swoim składzie m.in. seler konserwowy, por, ananas, wędlinę. Jest duża, czyli jest dobrym rozwiązaniem dla pokaźnego grona na spotkaniu karnawałowym, imieninach, babskim wieczorze. Można ją podać z bagietką, świderkami z ciasta francuskiego, czy też grzankami.

Przepis Beatymarii.

sałatka warstwowa biała_danie na przyjecia_karnawał

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20 dag białej szynki z kurczaka lub indyka
  • 1 por (biała część)
  • 1 puszka ananasa
  • 4-6 jajek
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
  • 4 łyżki majonezu
  • ew. ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 15 – 20 ostrego żółtego sera

Wykonanie:

Ugotować i ostudzić jajka. Śmietanę połączyć z majonezem, osolić, doprawić pieprzem, dodać ew. przeciśnięty przez praskę czosnek.

Układać po kolei warstwy w dużej szklanej salaterce – odsączony z zalewy seler, kukurydzę, szynkę pokrojoną w kostkę, pora pokrojonego w półplasterki, osączonego i pokrojonego w kostkę ananasa, jajka pokrojone w kostkę. Warstwę jajek polać sosem, na sos zetrzeć na tarce o średnich oczkach ser.

Znajdź mnie na fb.

Inne karnawałowe sałatki:

sałatka z ciecierzycą i suszonymi pomidorami_sałatka wegetariańska_danie karnawałowe  sałatka kurczak-brokuły-suszone pomidory_dania na imprezy_dania karnawałowe  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato  caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *