Ciasteczka pełnoziarniste

Druga część cyklu „na drogę” – ciasteczka pełnoziarniste z bakaliami. Jeszcze lepsze niż poprzednie (owsiane). Ciasteczka można zaliczyć także do kategorii „żelazny zapas”, przechowywane w puszcze, długo utrzymują świeżość.

ciasteczka pełnoziarniste_ciasteczka z bakaliami_zdrowe ciasteczka

Składniki (ok. 30 sztuk):

  • 120 g masła
  • 160 g maki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki posiekanych orzechów
  • 4 łyżki migdałów (posiekanych, bez skórki)
  • 4 łyżki żurawiny
  • 4 łyżki pokrojonych moreli

Wykonanie:

Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, miód włożyć do malaksera i zmiksować. Można też po prostu normalnie zagnieść.

Dodać bakalie i ponownie zagnieść.

Dwie formy piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości orzechów włoskich i układać na blaszkach zachowując odstępy. Każdą kulkę lekko spłaszczyć.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C, do zrumienienie 12-15 minut.

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka pełnoziarniste_ciasteczka z bakaliami_zdrowe ciasteczka

ciasteczka pełnoziarniste_ciasteczka z bakaliami_zdrowe ciasteczka

Przepis z „Moich Wypieków”.

akcja dietetyczne ciasteczka_ciasteczka pełnoziarniste

Inne słodkości na drogę:

Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  ciasteczka z masłem orzechowym_kruche ciastka_Boże narodzenie+dan ia na piknik  ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach Bułeczki owsiano-cytrynowe_muffinki_bułki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *