Tradycyjne ciasta wielkanocne to babki zarówno drożdżowe, ucierane, gotowane, czekoladowe, z bakaliami jak i w wersji fit czy bezglutenowej, zdobne mazurki na spodach kruchych, truflowych, waflowych, miodowych i serniki zarówno pieczone jaki i gotowane czy na zimno, a w śród nich pascha – królowa wielkanocnego stołu. Są też babeczki, baranki, wieńce wielkanocne, zajączki, wybrane ciasta z kremem, np. leśny mech – radosne, wiosenne ciasto.
Ciasta wielkanocne
Tort migdałowy (bezglutenowy)
Cieniutkie placki bezowo-migdałowe przełożone kremem na bazie białej czekolady – oto mój kolejny dowód na to, że dieta bezglutenowa nie[…]
Sernik na zimno jaglano-migdałowy
Jakiś czas temu pisałam, że uwielbiamy mleko migdałowe i przygotowujemy je dość często. Ale po “produkcji” tego mleka zostaje zmielona[…]
Babeczki piaskowe (bezglutenowe)
Z miłości do piaskowców – babeczki piaskowe z limonką. Bardzo delikatne, takie biszkoptowe, z wyraźnym smakiem limonki. Dodatkowa zaleta –[…]
Piaskowiec pomarańczowy
Cudowne, przesmaczne, pomarańczowe ciasto piaskowe. Jedliśmy je w wersji bezglutenowej (i ta na zdjęciach) i w zwykłej. Obie, choć różnią[…]
Mazurek migdałowy Neli Rubinstein i inne mazurki
Mazurek podwójnie migdałowy. Delikatny spód i chrupki wierzch. Słodki, a wręcz przesłodki. Bardzo smaczny, a przy okazji bezglutenowy :). Z[…]
Wielkanocne babki i babeczki
Babki na Wielkanoc – drożdżowe, ucierane, w wersji mini. Babki ucierane Babka z krówkami i polewą kajmakową Babka kajmakowa Babka[…]
Babka z krówkami i polewą kajmakową
Pyszna, wilgotna babka z kawałkami krówek w środku. Przepięknie pachnie ajerkoniakiem. Pokrywa ją lśniąca, przesłodka polewa kajmakowa o pięknym karmelowym[…]
Błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy
Lekko kwaśny, orzeźwiający mazurek na kruchym cieście. Wiśnie i bezy to świetny duet, a jeśli dodamy do zestawu krem z[…]
Chałka z marcepanem
Chałka w wersji świątecznej – nadziewana marcepanem, morelami i pistacjami. Z książki “Wielka księga ciast”. Składniki ciasta: 500 g mąki[…]
Mazurek wiśniowy
Jeden z naszych podstawowych mazurków. Bardzo łatwy do przygotowania. Mój faworyt (obok kajmakowego, śliwkowego i różano-marcepanowego). Ma jedną wadę:( –[…]
Babka drożdżowa Ewy Wachowicz
Babka zaskakująca. Słodka, choć cukru jest tylko 25 g. Długo utrzymuje świeżość, ale za to nie jest babką puszkiem (tak[…]
Babeczki cytrynowe z ciasta ucieranego
Nasza ulubiona babka cytrynowa z ciasta ucieranego w wersji mini (przepis na babkę można znaleźć TU). Babeczki idealne do wielkanocnego[…]