Wielkanoc na słodko

Tradycyjne ciasta wielkanocne to babki zarówno drożdżowe, ucierane, gotowane, czekoladowe, z bakaliami jak i w wersji fit czy bezglutenowej, zdobne mazurki na spodach kruchych, truflowych, waflowych, miodowych i serniki zarówno pieczone jaki i gotowane czy na zimno, a w śród nich pascha – królowa wielkanocnego stołu. Są też babeczki, baranki, wieńce wielkanocne, zajączki, wybrane ciasta z kremem, np. leśny mech – radosne, wiosenne ciasto.

Ciasta wielkanocne

Tort migdałowy (bezglutenowy)

Tort migdałowy (bezglutenowy)

Cieniutkie placki bezowo-migdałowe przełożone kremem na bazie białej czekolady – oto mój kolejny dowód na to, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna i dziwna. Przepis Pawła Małeckiego z ulotki Lidla. Składniki blatów: 5 białek z dużych jajek 150 g…

Sernik na zimno jaglano-migdałowy

Sernik na zimno jaglano-migdałowy

Jakiś czas temu pisałam, że uwielbiamy mleko migdałowe i przygotowujemy je dość często. Ale po “produkcji” tego mleka zostaje zmielona papka migdałowa. Zastanawiałam się co z nią począć, jak zagospodarować tę wspaniałą masę? Szukałam, wymyślałam i jest. Mój sposób na…

Babeczki piaskowe (bezglutenowe)

Babeczki piaskowe (bezglutenowe)

Z miłości do piaskowców – babeczki piaskowe z limonką. Bardzo delikatne, takie biszkoptowe, z wyraźnym smakiem limonki. Dodatkowa zaleta – ciasteczka są bezglutenowe :). Składniki (na 14-15 babeczek): 180 g miękkiego masła 4 jajka w temperaturze pokojowej 180 g drobnego…

Piaskowiec pomarańczowy

Piaskowiec pomarańczowy

Cudowne, przesmaczne, pomarańczowe ciasto piaskowe. Jedliśmy je w wersji bezglutenowej (i ta na zdjęciach) i w zwykłej. Obie, choć różnią się od siebie, są pyszne. Bezglutenowa jest delikatna, glutenowa zbita i lepiej trzyma formę. Serdecznie polecam (obie :)). Składniki: 180…

Mazurek migdałowy Neli Rubinstein i inne mazurki

Mazurek migdałowy Neli Rubinstein i inne mazurki

Mazurek podwójnie migdałowy. Delikatny spód i chrupki wierzch. Słodki, a wręcz przesłodki. Bardzo smaczny, a przy okazji bezglutenowy :). Z “Ugotuj to”. Składniki: 45 dag migdałów 45 dag cukru 1/3 szklanki białek ew. 3 krople esencji migdałowej Wykonanie: Migdały zalać…

babka ponczowa z bitą śmietaną i owocami

Wielkanocne babki i babeczki

Babki na Wielkanoc – drożdżowe, ucierane, w wersji mini. Babki ucierane Babka z krówkami i polewą kajmakową Babka kajmakowa Babka jaglana Babka ucierana z limonką Babka karnawałowa Babka mateczki Babka marmurkowa siostry Anastazji Babka cytrynowa z lukrem Baranek wielkanocny Babka…

Babka z krówkami i polewą kajmakową

Babka z krówkami i polewą kajmakową

Pyszna, wilgotna babka z kawałkami krówek w środku. Przepięknie pachnie ajerkoniakiem. Pokrywa ją lśniąca, przesłodka polewa kajmakowa o pięknym karmelowym kolorze. Muszę napisać, że na tą babkę uparłam się. Piekłam ją trzykrotnie, aż w końcu wyszła, udała się, upiekła fantastycznie…

Błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy

Błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy

Lekko kwaśny, orzeźwiający mazurek na kruchym cieście. Wiśnie i bezy to świetny duet, a jeśli dodamy do zestawu krem z wiśni i mascarpone, hmm…to już poezja. Ale jeżeli miałabym wybierać z dwóch mazurków wiśniowych, sięgnęłabym po ten z czekoladą. Dodatkowym…

Chałka z marcepanem

Chałka z marcepanem

Chałka w wersji świątecznej – nadziewana marcepanem, morelami i pistacjami. Z książki “Wielka księga ciast”. Składniki ciasta: 500 g mąki 1 opakowanie suszonych drożdży 180-200 ml letniego mleka 1 jajko (nie z lodówki) 75 g cukru 100 g miękkiego masła…

Mazurek wiśniowy

Mazurek wiśniowy

Jeden z naszych podstawowych mazurków. Bardzo łatwy do przygotowania. Mój faworyt (obok kajmakowego, śliwkowego i różano-marcepanowego). Ma jedną wadę:( – nie nadaje się dla dzieci. Kruche ciasto pokrywa gruba warstwa wiśni w alkoholu. Ale, ale kto powiedział, że wszystkie dania…

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

Babka zaskakująca. Słodka, choć cukru jest tylko 25 g. Długo utrzymuje świeżość, ale za to nie jest babką puszkiem (tak jak delikatna babka mamy Honoraty czy babka Savarin). Ma delikatny karmelowy kolor. Zostawia się ją na noc w lodówce, do…

Babeczki cytrynowe z ciasta ucieranego

Babeczki cytrynowe z ciasta ucieranego

Nasza ulubiona babka cytrynowa z ciasta ucieranego w wersji mini (przepis na babkę można znaleźć TU). Babeczki idealne do wielkanocnego koszyka. Przepis z “Kuchni polskiej” wydanej w latach pięćdziesiątych. Składniki na 12 babeczek: 20 dag mąki pszennej 5 dag mąki…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.