Wielkanoc na słodko

Tradycyjne ciasta wielkanocne to babki zarówno drożdżowe, ucierane, gotowane, czekoladowe, z bakaliami jak i w wersji fit czy bezglutenowej, zdobne mazurki na spodach kruchych, truflowych, waflowych, miodowych i serniki zarówno pieczone jaki i gotowane czy na zimno, a w śród nich pascha – królowa wielkanocnego stołu. Są też babeczki, baranki, wieńce wielkanocne, zajączki, wybrane ciasta z kremem, np. leśny mech – radosne, wiosenne ciasto.

Ciasta wielkanocne

Tort migdałowy (bezglutenowy)

Tort migdałowy (bezglutenowy)

Cieniutkie placki bezowo-migdałowe przełożone kremem na bazie białej czekolady – oto mój kolejny dowód na to, że dieta bezglutenowa nie[…]

Sernik na zimno jaglano-migdałowy

Sernik na zimno jaglano-migdałowy

Jakiś czas temu pisałam, że uwielbiamy mleko migdałowe i przygotowujemy je dość często. Ale po “produkcji” tego mleka zostaje zmielona[…]

Babeczki piaskowe (bezglutenowe)

Babeczki piaskowe (bezglutenowe)

Z miłości do piaskowców – babeczki piaskowe z limonką. Bardzo delikatne, takie biszkoptowe, z wyraźnym smakiem limonki. Dodatkowa zaleta –[…]

Piaskowiec pomarańczowy

Piaskowiec pomarańczowy

Cudowne, przesmaczne, pomarańczowe ciasto piaskowe. Jedliśmy je w wersji bezglutenowej (i ta na zdjęciach) i w zwykłej. Obie, choć różnią[…]

Mazurek migdałowy Neli Rubinstein i inne mazurki

Mazurek migdałowy Neli Rubinstein i inne mazurki

Mazurek podwójnie migdałowy. Delikatny spód i chrupki wierzch. Słodki, a wręcz przesłodki. Bardzo smaczny, a przy okazji bezglutenowy :). Z[…]

babka ponczowa z bitą śmietaną i owocami

Wielkanocne babki i babeczki

Babki na Wielkanoc – drożdżowe, ucierane, w wersji mini. Babki ucierane Babka z krówkami i polewą kajmakową Babka kajmakowa Babka[…]

Babka z krówkami i polewą kajmakową

Babka z krówkami i polewą kajmakową

Pyszna, wilgotna babka z kawałkami krówek w środku. Przepięknie pachnie ajerkoniakiem. Pokrywa ją lśniąca, przesłodka polewa kajmakowa o pięknym karmelowym[…]

Błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy

Błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy

Lekko kwaśny, orzeźwiający mazurek na kruchym cieście. Wiśnie i bezy to świetny duet, a jeśli dodamy do zestawu krem z[…]

Chałka z marcepanem

Chałka z marcepanem

Chałka w wersji świątecznej – nadziewana marcepanem, morelami i pistacjami. Z książki “Wielka księga ciast”. Składniki ciasta: 500 g mąki[…]

Mazurek wiśniowy

Mazurek wiśniowy

Jeden z naszych podstawowych mazurków. Bardzo łatwy do przygotowania. Mój faworyt (obok kajmakowego, śliwkowego i różano-marcepanowego). Ma jedną wadę:( –[…]

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

Babka zaskakująca. Słodka, choć cukru jest tylko 25 g. Długo utrzymuje świeżość, ale za to nie jest babką puszkiem (tak[…]

Babeczki cytrynowe z ciasta ucieranego

Babeczki cytrynowe z ciasta ucieranego

Nasza ulubiona babka cytrynowa z ciasta ucieranego w wersji mini (przepis na babkę można znaleźć TU). Babeczki idealne do wielkanocnego[…]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.