Babka z krówkami i polewą kajmakową

Pyszna, wilgotna babka z kawałkami krówek w środku. Przepięknie pachnie ajerkoniakiem. Pokrywa ją lśniąca, przesłodka polewa kajmakowa o pięknym karmelowym kolorze. Muszę napisać, że na tą babkę uparłam się. Piekłam ją trzykrotnie, aż w końcu wyszła, udała się, upiekła fantastycznie i jest pyszna. Pierwsza próba była nieudana, bo krówki były zbyt miękkie i opadły na dno. Próba druga – zbyt krótko piekłam i część babki opadła. Generalnie na tej próbie powinnam skończyć, ale babka była pyszna, więc próbowałam dalej. Trzecia próba – jest, w końcu udało się :).

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 260 g mąki + łyżka do posypania krówek
  • 180 g cukru
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 150-200 g twardych (!) krówek
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki polewy kajmakowej:

  • 100 ml śmietany 30 %
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego

Wykonanie:

Krówki pokroić na części i przesypać łyżką mąki.

Foremkę z kominem posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło z cukrem utrzeć na puch (aż masa będzie biała i puszysta). Dodawać po jednym jajku przesypując łyżką mąki. Za każdym razem dokładnie ucierając. Wlać, ciągle miksując, ajerkoniak i dodać resztę mąki. Dodać krówki i delikatnie wymieszać.

Przełożyć do foremki, wygładzić i piec ok. godziny do suchego patyczka (przepis podstawowy podawał 40 minut, ale moja babka po tym czasie była surowa; piekłam ją ponad godzinę). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a z foremki po jakiś czasie (nie od razu, może po 20-30 minutach).

Śmietanę , cukier i masło przeznaczone na polewę gotować, ciągle mieszając (!), aż zgęstnieje.

Przestudzoną babkę polać ciepłą polewą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.