Świąteczny tort szachownica

Bardzo efektowny, czekoladowo-śmietankowy tort. Na pewno może być ozdobą świątecznego stołu.

Przepis “babci” Ani.

tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe

Składniki biszkoptu:

  • 6 jajek
  • 25 dag cukru
  • 22 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masy:

  • 1,25 l schłodzonej śmietany 30-36 %
  • 7 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 3/4 szklanki wrzątku
  • puder do smaku

Ozdoby:

  • 2 czekolady
  • 8-10 łyżek kremówki
  • czekoladki after eight

tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe

Wykonanie:

Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Przygotować formę o średnicy 26 cm (posmarować masłem i wysypać tartą bułką). Włączyć piekarnik na 180 °C. Jajka ubić z cukrem na pulchną i puszystą masę. Delikatnie mieszając, połączyć z mieszaniną mączną. Przełożyć do tortownicy i piec ok. 40 minut.

Wystudzić i przekroić w poprzek na trzy części. W każdej z części wykroić trzy koła (instrukcja poniżej).

Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowani (rozpuszczałam we wrzątku). Śmietanę ubić dodać puder i żelatynę.

Jedną część biszkoptu położyć na paterze, wyjąć środkową obręcz i w jej miejsce położyć ubitą śmietanę. W kolejnej warstwie na krem położyć obręcz z ciasta, a tam gdzie było ciasto nałożyć krem. Powtarzać do wyczerpania składników.

Przygotowany tort schłodzić.

Wierzch ozdobić. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietaną. Masę rozsmarować na torcie, powbijać czekoladki.

Uwagi:

*wypełniając luki śmietaną trzeba uważać by nie wystawała ponad warstwę ciasta (inaczej szachownica będzie nierówna)

**układając warstwy najlepiej spiąć je obręczą do tortów

***ciasto należy zrobić 24 godziny przed jedzeniem.

tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe

Znajdź mnie na fb.

Inne świąteczne wypieki:

piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka maszynkowe_kuchnia mazowiecka_dania dla dzieci

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.