Przepis znalazłam na blogu “Moje Wypieki”. Zachwycił mnie. Ciasto drożdżowe z czekoladą to coś nowego i niespotykanego. Trochę przestraszyłam się komentarzy, ale brnęłam. I co – ciasto po przygotowaniu jest mało zwarte, bałam się, że po upieczeniu wyjdzie zakalec. Na proponowaną formę jest za duże. oprócz tego zachęcam do zmiany kruszonki. Ale, ale generalnie jest pyszne, z cudownymi kawałkami czekolady w środku, długo zachowuje świeżość, przepięknie pachnie, nie jest za słodkie (raczej wytrawne) i w żadnym razie nie przypomina murzynka.
Przepis z moimi zmianami.
Składniki ciasta:
- 500 g maki pszennej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 130 g drobnego cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 250-300 ml letniego mleka
- 2 jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 g czekolady mlecznej drobno posiekanej
- 100 g czekolady gorzkiej drobno posiekanej
- 800 g pokrojonego rabarbaru
Składniki kruszonki:
- 10 dag masła
- 8 dag cukru
- 3 łyżki brązowego cukru
- 110 g maki
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Mąkę, kakao przesiać, dodać sól. Zrobić rozczyn – drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać 2-3 łyżki letniego mleka i tyle mąki, by całość miała gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
Rozczyn dodać do mieszanki mącznej, dodać jajka, pozostały cukier, masło i mleko. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (60-90 minut). Ciasto jest rzadkie, dlatego proponuję mniej mleka – 250 ml max do 300 ml, choć wszystko zależy od mąki.
W tym czasie obrać i pokroić na 1-2 cm kawałki.
Przygotować formę 25 x 35 cm (tak zrobiłam ja, ale lepszym rozwiązaniem byłoby użycie dużej, głębokiej blaszki piekarnikowej). Przełożyć ciasto. Na ciasto położyć rabarbar i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posypać kruszonką (wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć palcami).
Piec w temperaturze 180 °C ok. 1 godziny w mniejszej formie lub krócej w większej (proponuję sprawdzić patyczkiem po 45 minutach).
Znajdź mnie na fb.
Drożdżówkę dodaję do akcji “Rabarbar”.
Inne ciasta drożdżowe: