Konfitura morelowa – wykwintna i aromatyczna. Przygotowana w tradycyjny sposób przetworowa arystokracja. Doskonała do knedli, przekładania ciast, do gofrów, naleśników, lodów, czy w końcu na zwykłą/niezwykłą kanapkę.
Na podstawie “Kulinarnego Atlasu Lata”.
Składniki:
- 2 kg twardych, ale dojrzałych moreli
- 1 kg cukru
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Morele przekroić, usunąć pestki. Do szerokiego, płaskiego garnka wsypać cukier, zalać go wodą i ugotować syrop. Do wrzącego płynu wrzucić owoce i gotować na bardzo wolnym ogniu 0,5 godziny. Podczas gotowania zbierać pianę i mieszać potrząsając garnkiem (nie łyżką). Zostawić do następnego dnia. Ponownie zagotować i odstawić. Trzeci raz powoli zagotować i przełożyć do przygotowanych słoików. Przetrzeć gwinty słoików i pokrywek spirytusem. Zakręcać i odstawiać.
Znajdź mnie na fb.
Konfiturę dodaję do akcji “Morelkowo Brzoskwiniowo”.
Inne konfitury (nie tylko tradycyjne):