Pisząc przepis na przecier pomidorowy, wspominałam, że “produktem ubocznym” przy jego produkcji jest biały sok pomidorowy. Może powinnam napisać odwrotnie? Bo biały sok pomidorowy, to rarytas wśród słonych przetworów. Kwaśny, pomidorowy, a zarazem lekki. Można go pić na zimno i na gorąco, z krokietami, pasztecikami, pierogami, naleśnikami, tartami, pizzą i oczywiście samodzielnie. Mój przetworowy faworyt :).
Specjał mamy Heleny.
Składniki:
- soczyste pomidory
- sól do smaku
- cukier do smaku
- ew. świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Pomidory umyć, pokroić na części, włożyć do sokownika i parować ok. 20-30 minut. Ważne! W czasie gotowania nie poruszać sokownikiem (sok nie będzie biały). Ostrożnie zlać sok (biały) do przygotowanych butelek lub słoików. Posolić, osłodzić, ew. dodać pieprz. Zakręci słoiki, postawić do góry dnem, przykryć i zostawić do wystygnięcia.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Co z pozostałą masą pomidorową? Ciąg dalszy opisany jest w przepisie na przecier pomidorowy.
Znajdź mnie na fb.