Biały sok pomidorowy

Pisząc przepis na przecier pomidorowy, wspominałam, że “produktem ubocznym” przy jego produkcji jest biały sok pomidorowy. Może powinnam napisać odwrotnie? Bo biały sok pomidorowy, to rarytas wśród słonych przetworów. Kwaśny, pomidorowy, a zarazem lekki. Można go pić na zimno i na gorąco, z krokietami, pasztecikami, pierogami, naleśnikami, tartami, pizzą i oczywiście samodzielnie. Mój przetworowy faworyt :).

Specjał mamy Heleny.

biały sok pomidorowy_domowy sok pomidorowy_przetwory na zimę_słone przetwory

Składniki:

  • soczyste pomidory
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • ew. świeżo zmielony pieprz

biały sok pomidorowy_domowy sok pomidorowy_przetwory na zimę_słone przetwory

Wykonanie:

Pomidory umyć, pokroić na części, włożyć do sokownika i parować ok. 20-30 minut. Ważne! W czasie gotowania nie poruszać sokownikiem (sok nie będzie biały). Ostrożnie zlać sok (biały) do przygotowanych butelek lub słoików. Posolić, osłodzić, ew. dodać pieprz. Zakręci słoiki, postawić do góry dnem, przykryć i zostawić do wystygnięcia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Co z pozostałą masą pomidorową? Ciąg dalszy opisany jest w przepisie na przecier pomidorowy.

Znajdź mnie na fb.

biały sok pomidorowy_domowy sok pomidorowy_przetwory na zimę_słone przetwory

akcja_warzywa psiankowate2014_biały sok pomidorowy na zimęInne pomidorowe przetwory:

przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  Sos polski (pomidorowy)_warzywne pzretwory_domowy wyrób  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.