Słodkie brzoskwinie otulone kruchym ciastem, czyli delikatne ciasto w stylu tart linckich.
Na podstawie tego przepisu.
Składniki (na małą foremkę 23×23 cm):
- 2 szklanki mąki
- 2 małe żółtka
- 10 dag masła
- 1/2 szklanka cukru kryształu
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 0,8 kg brzoskwiń
- 15 dag cukru
- 1,5 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów
- 1,5 łyżki zmielonych migdałów
Wykonanie:
Brzoskwinie włożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Wyjąć z wody i obrać ze skóry. Pokroić na części, zasypać cukrem i dusić do uzyskania gęstej masy.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzeć na tarce i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać.
Żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę roztrzepać. Dodać do mąki połączonej z masłem i wyrobić.
Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną cześć i położyć na dno formy. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na słomkowy kolor. Wystudzić.
Zimny spód posypać mieszanką biszkoptów i zmielonych migdałów, na nią położyć wystudzone brzoskwinie.
Drugą cześć ciasta rozwałkować i pokroić na paski. Paski ułożyć na brzoskwiniach, tak by tworzyły kratkę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 25-30 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne słoneczne ciasta z owocami: