Brzoskwiniowa szarlotka

Słodkie brzoskwinie otulone kruchym ciastem, czyli delikatne ciasto w stylu tart linckich.

 Na podstawie tego przepisu.

brzoskwiniowa szarlotka_kruche ciasto z owocami_tarta lincka

Składniki (na małą foremkę 23×23 cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 małe żółtka
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 0,8 kg brzoskwiń
  • 15 dag cukru
  • 1,5 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów
  • 1,5 łyżki zmielonych migdałów

Wykonanie:

Brzoskwinie włożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Wyjąć z wody i obrać ze skóry. Pokroić na części, zasypać cukrem i dusić do uzyskania gęstej masy.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzeć na tarce i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać.

Żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę roztrzepać. Dodać do mąki połączonej z masłem i wyrobić.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną cześć i położyć na dno formy. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na słomkowy kolor. Wystudzić.

Zimny spód posypać mieszanką biszkoptów i zmielonych migdałów, na nią położyć wystudzone brzoskwinie.

Drugą cześć ciasta rozwałkować i pokroić na paski. Paski ułożyć na brzoskwiniach, tak by tworzyły kratkę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 25-30 minut.

Znajdź mnie na fb.

brzoskwiniowa szarlotka_kruche ciasto z owocami_tarta lincka

brzoskwiniowa szarlotka_kruche ciasto z owocami_tarta lincka

Inne słoneczne ciasta z owocami:

ciasto maślankowo-morelowe_ciasto olejowe_ciasto z owocami_dania błyskawiczne  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  placek morelowo-marcepanowy_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_przepisy na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.