W sam raz na chłodniejsze dni kruche ciastka z jabłkami, rodzynkami, rumem i cynamonem. Takie maleńkie jabłeczniki lub minitarty jabłkowe. Jeśli zrobimy je z patyczkami, będą zabawnymi lizakami na kinderball.
Z dodatku do “Twojego Stylu” – “Ciasta i ciasteczka” (z moimi zmianami).
Składniki ciasta:
- 300 g mąki
- 75 g cukru
- 200 g zimnego masła
- szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 2 kwaśne jabłka
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki rumu lub soku jabłkowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1-2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Do posmarowania ciastek:
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietanki
Wykonanie:
Z mąki, cukru, masła i soli zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, można dodać łyżkę lodowatej wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Rodzynki umyć, osuszyć, skropić rumem i odstawić na 30 minut. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać, nie krojąc wyjąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w plasterki i szybko skropić sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, muszą być ciut większe niż krążki jabłek (u mnie było ich 24). W połowie wyciąć małe romby (to będą odpowietrzniki). Na każdym krążku położyć plasterek jabłka, rodzynki i posypać cukrem (połowę zostawić na wierzch). Przykryć krążkiem z rombem. Sklejać i brzegi zaciskać widelcem.
Każde ciasteczko posmarować żółtkiem rozmieszanym ze śmietaną i posypać pozostałym cukrem. Jeśli chcemy, by ciastka były na patyku, właśnie w tym momencie trzeba wetknąć w ciastka patyczki.
Piec na złoty kolor 15-20 minut.
Studzić na kratce.
Znajdź mnie na fb.
Jabłkowe kółko i krzyżyk ;).
Inne ciasteczka z nadzieniem owocowym: