Fasola szparagowa z pomidorami na zimę

Kilka dni temu pokazywałam nasz przepis na fasolę szparagową w słoikach na zimę. Dziś fasolka szparagowa z pomidorami. Obok lecza z cukinii, fasolki konserwowej, kiszonej kapusty i ogórków to jedna z naszych ulubionych zapraw, czyli przetworów (to taka pomorska nazwa regionalna :)). Można ją dodać do zupy, z dodatkiem kiełbasy lub sera może być oddzielnym daniem, sprawdza się także jako dodatek do dania głównego. Fasolka w ten sposób przygotowana jest bardziej twarda, niż zwykła konserwowa.

Specjalność mamy Heleny.

fasolka szparagowa w pomidorach na zimę_słone przetwory_przetwory na zimę

Składniki:

  • fasola
  • przecier pomidorowy (najlepiej TEN)

Wykonanie:

Fasolkę umyć, obciąć końcówki, blanszować parę minut (zalać gorącą wodą i gotować 5-6 minuty). Odlać gorącą wodę. Na chwilę zalać zimną wodą. Ponownie odlać.  Fasolkę, w zależności od upodobań, pokroić lub zostawić długą. Ułożyć ciasno w słoikach. Zalać wystudzonym przecierem pomidorowym. Pasteryzować dwa razy po 45 minut, tzn. jednego dnia 45 minut, wystudzić i następnego dnia 45 minut (czas pasteryzacji dotyczy słoików litrowych!). Można wydłużyć czas drugiej pasteryzacji do 60 minut.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Znajdź mnie na fb.

akcja_warzywa psiankowate2014_fasolka szparagowa w pomidorach na zimę

Inne przetwory z pomidorami:

Sos polski (pomidorowy)_warzywne pzretwory_domowy wyrób  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *