Kilka dni temu pokazywałam nasz przepis na fasolę szparagową w słoikach na zimę. Dziś fasolka szparagowa z pomidorami. Obok lecza z cukinii, fasolki konserwowej, kiszonej kapusty i ogórków to jedna z naszych ulubionych zapraw, czyli przetworów (to taka pomorska nazwa regionalna :)). Można ją dodać do zupy, z dodatkiem kiełbasy lub sera może być oddzielnym daniem, sprawdza się także jako dodatek do dania głównego. Fasolka w ten sposób przygotowana jest bardziej twarda, niż zwykła konserwowa.
Specjalność mamy Heleny.
Składniki:
- fasola
- przecier pomidorowy (najlepiej TEN)
Wykonanie:
Fasolkę umyć, obciąć końcówki, blanszować parę minut (zalać gorącą wodą i gotować 5-6 minuty). Odlać gorącą wodę. Na chwilę zalać zimną wodą. Ponownie odlać. Fasolkę, w zależności od upodobań, pokroić lub zostawić długą. Ułożyć ciasno w słoikach. Zalać wystudzonym przecierem pomidorowym. Pasteryzować dwa razy po 45 minut, tzn. jednego dnia 45 minut, wystudzić i następnego dnia 45 minut (czas pasteryzacji dotyczy słoików litrowych!). Można wydłużyć czas drugiej pasteryzacji do 60 minut.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory z pomidorami: