Torcik czekoladowy z kremem migdałowym i wiśniami

Czekoladowo-migdałowy torcik z wiśniami i kremem migdałowym z kaszy jaglanej. Wytrawny, raczej ciężki, smaki wiśni, czekolady i migdałów świetnie ze sobą komponują i uzupełniają się. Torcik jest bezglutenowy, ale przede wszystkim pyszny. I to jest najważniejsze!

Torcik na nowy – lepszy rok. Wszystkiego dobrego!

Na podstawie “Moich wypieków”.

torcik czekoladowy z kremem migdałowym i wiśniami_torcik noworoczny_torcik bezglutenowy_torcik z kaszą jaglaną

Składniki blatów:

  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 180 g drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 50 g migdałów
  • szczypta soli
  • ew. 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Składniki kremu:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzątku
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 70 g masła
  • 2 kieliszki likierowe amaretto

Polewa:

  • 70 g kremówki
  • 70 g gorzkiej czekolady

Dodatki:

  • wiśnie (z frużeliny, z nalewki, konfitury amaretto lub z konfitury tradycyjnej)
  • ozdoby (migdały, laski wanilii, suszone lub kandyzowane owoce)

Wykonanie:

Torcik jest błyskawiczny pod warunkiem, sprawnego rozplanowania czynności.

Więc…

Dwie formy o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Włączyć piekarnik na 170 °C (w oryginalnym przepisie było 160, ale mój piekarnik potrzebuje wyższych temperatur).

Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej (garnek z wodą stawiamy na ogniu, nad nim mniejszy z czekoladą i mieszając rozpuszczamy czekoladę. Woda nie powinna dotykać drugiego garnka). Lekko przestudzić.

W tym czasie żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodać czekoladę.

Ubić białka ze szczyptą soli. Dwie – trzy  łyżki dodać do masy czekoladowej – wymieszać (dzięki temu masa będzie rzadsza). Dodać połowę białek i migdały – delikatnie wymieszać i wmieszać (delikatnie) pozostałe białka.

Masę podzielić na pół i przełożyć do dwóch tortownic. Piec 20-30 minut (do suchego patyczka).

Wyjąć ostudzić (ciasto lekko zapadnie się).

Wykonanie kremu:

Kaszę wsypać do garnka i suchą lekko uprażyć. Zalać wrzątkiem (uwaga – pryszcze), zlać wodę i przełożyć ponownie do garnka i zalać szklanką wrzątku. Gotować do momentu aż kasza wchłonie wodę. Lekko osolić i przestudzić.

Zmiksować w malakserze na gładką masę, miksując dodać masło, puder do smaku i amaretto (można więcej). Ostudzić i przełożyć tort.

Wykonanie polewy:

Śmietanę podgrzać prawie do zagotowania. Zestawić z ognia, dodać pokuszoną czekoladę i mieszając rozpuścić. Lekko przestudzić i posmarować wierzch tortu.

Składanie tortu:

Położyć jeden blat na paterze do góry dnem (dzięki temu będzie równe), na nim wiśnie, dalej krem, drugi blat (również do góry dnem) i polewę czekoladową. Ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

torcik czekoladowy z kremem migdałowym i wiśniami_torcik noworoczny_torcik bezglutenowy_torcik z kaszą jaglaną

Na blogu można znaleźć spory zbiór przepisów bez glutenu – TU.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.