Czekoladowo-migdałowy torcik z wiśniami i kremem migdałowym z kaszy jaglanej. Wytrawny, raczej ciężki, smaki wiśni, czekolady i migdałów świetnie ze sobą komponują i uzupełniają się. Torcik jest bezglutenowy, ale przede wszystkim pyszny. I to jest najważniejsze!
Torcik na nowy – lepszy rok. Wszystkiego dobrego!
Na podstawie “Moich wypieków”.
Składniki blatów:
- 180 g gorzkiej czekolady
- 180 g drobnego cukru
- 6 jajek
- 50 g migdałów
- szczypta soli
- ew. 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Składniki kremu:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wrzątku
- szczypta soli
- 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- 70 g masła
- 2 kieliszki likierowe amaretto
Polewa:
- 70 g kremówki
- 70 g gorzkiej czekolady
Dodatki:
- wiśnie (z frużeliny, z nalewki, konfitury amaretto lub z konfitury tradycyjnej)
- ozdoby (migdały, laski wanilii, suszone lub kandyzowane owoce)
Wykonanie:
Torcik jest błyskawiczny pod warunkiem, sprawnego rozplanowania czynności.
Więc…
Dwie formy o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Włączyć piekarnik na 170 °C (w oryginalnym przepisie było 160, ale mój piekarnik potrzebuje wyższych temperatur).
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej (garnek z wodą stawiamy na ogniu, nad nim mniejszy z czekoladą i mieszając rozpuszczamy czekoladę. Woda nie powinna dotykać drugiego garnka). Lekko przestudzić.
W tym czasie żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodać czekoladę.
Ubić białka ze szczyptą soli. Dwie – trzy łyżki dodać do masy czekoladowej – wymieszać (dzięki temu masa będzie rzadsza). Dodać połowę białek i migdały – delikatnie wymieszać i wmieszać (delikatnie) pozostałe białka.
Masę podzielić na pół i przełożyć do dwóch tortownic. Piec 20-30 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć ostudzić (ciasto lekko zapadnie się).
Wykonanie kremu:
Kaszę wsypać do garnka i suchą lekko uprażyć. Zalać wrzątkiem (uwaga – pryszcze), zlać wodę i przełożyć ponownie do garnka i zalać szklanką wrzątku. Gotować do momentu aż kasza wchłonie wodę. Lekko osolić i przestudzić.
Zmiksować w malakserze na gładką masę, miksując dodać masło, puder do smaku i amaretto (można więcej). Ostudzić i przełożyć tort.
Wykonanie polewy:
Śmietanę podgrzać prawie do zagotowania. Zestawić z ognia, dodać pokuszoną czekoladę i mieszając rozpuścić. Lekko przestudzić i posmarować wierzch tortu.
Składanie tortu:
Położyć jeden blat na paterze do góry dnem (dzięki temu będzie równe), na nim wiśnie, dalej krem, drugi blat (również do góry dnem) i polewę czekoladową. Ozdobić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Na blogu można znaleźć spory zbiór przepisów bez glutenu – TU.