Korzenny jabłecznik z kaszy jaglanej – zdrowa, słodka alternatywa dla tradycyjnych ciast. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Może jedynie nie powinnam nazywać tej słodkości jabłecznikiem ani ciastem, a raczej zapiekanką?
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej (surowa)
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki miodu
- garść rodzynek
- szczypta soli
Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Jabłka, rodzynki, cynamon, cukier waniliowy, miód, sól i kaszę (niegotowaną) – wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli forma jest ceramiczna, teflonowa lub silikonowa, to nie jest konieczne).
Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec aż 90 minut. Jeśli ciasto będzie się nadmiernie rumienić, przykryć papierem do pieczenia.
Zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Kroić zimne (!), inaczej rozpadnie się.
*Ciasto ma na wierzchu świetne, chrupiące ziarenka.
**Mój miód był gryczany, dlatego ciasto było bardzo intensywne.
***Jabłecznik jedliśmy z jogurtem, bitą śmietaną, ale też z lodami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne zdrowe wypieki: