Jagodzianki – w sezonie jagodowym – obowiązkowa pozycja w mojej kuchni. Dzisiejsze, z dodatkiem mascarpone, są puszyste, delikatne i mają mnóstwo nadzienia. Może obok TYCH najlepsze?
Przepis Kasi (dzięki) z drobnymi zmianami.
Składniki:
- 550 g mąki
- 250ml mleka
- 100 g masła
- 2 pełne łyżki mascarpone
- 2 jajka
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 25 g drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- 750 ml jagód (3 szklanki)
- 2-3 łyżki pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Mąkę przesiać.
Zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżka cukru. Zostawić do rozpuszczenia. Dodać kilka łyżek letniego mleka i tyle mąki, by całość miła gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut).
Pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, mascarpone rozpuścić, ogrzewając i mieszając. Do ciepłego (nie gorącego!) płynu dodać jajka, wymieszać.
Płyn, mąkę, sól i rozczyn – wymieszać i dobrze wyrobić. Zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
Z ciasta uformować 12 kulek. Każdą spłaszczyć, nałożyć nadzienie i ścisło skleić jak pieroga. Formować podłużne bułki. Kłaść na blasze, wyłożonej papierem, zlepieniem na dół. Zostawić w ciepłym miejscu do napuszenia na 20-30 minut.
Piec w temperaturze 200 -210 °C ok. 15-20 minut.
Studzić na kratce.
Przestudzone polukrować.
Uwaga:
*z porcji wychodzi 12 pokaźnych bułek
**ciasto, podczas wyrabiania, klei się do rąk.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne jagodzianki i słodkie bułki z owocami: