Konfitura z czerwonej cebuli do mięs i serów

Przepisów na konfiturę z czerwonej cebuli jest całe mnóstwo. Przeglądałam je, czytałam i jakoś tak czegoś mi w nich brakowało, bo czyż duszona cebula to już konfitura? Przecież to tyko usmażone warzywo, tyle że z dodatkiem cukru i octu. Aż tu nagle jest, na blogu “Smaczna Pyza”, konfitura z cebuli inaczej. Najpierw karmelizowana, potem dopiero doprawiona i duszona. Na podstawie tego przepisu zrobiłam własną wersję konfitury. Przedstawiam wyśmienity, słodko-słono-kwaśny dodatek do pieczeni, serów, żytniego chleba.

konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 80 g cukru trzcinowego
  • łyżka masła
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 150 ml octu balsamicznego (dobrej jakości)
  • 6-8 łyżek miodu (do smaku)
  • 1 łyżeczka soli
  • szklanka rodzynek
  • świeżo zmielony pieprz
  • ew. tymianek lub rozmaryn

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na suchej, grubej patelni rozpuścić cukier. Gdy się skarmelizuje, dodać masło i po chwili cebulę. Całość smażyć (cebula powinna zmięknąć), raczej powoli. Dodać wino, ocet, sól i miód do smaku. Odparować, wsypać umyte i osączone rodzynki, świeżo zmielony pieprz i ew. zioła.

Przełożyć do przygotowanych słoiczków (4 słoiki keczupowe), zakręcać. Można pasteryzować.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory

Inne dodatki do mięs i serów:

gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.