Ciasto w brązowo-białe paski, delikatne, z kremem, starodawne :). I rzeczywiście, jak nazwa wskazuje, jest długie!
Ze starego zeszytu Mamy.
Składniki ciasta:
- 8 jajek
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki
- 2 szklanki cukru
- 18 łyżek oleju
- 14 łyżek letniej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki kremu:
- 0,75 l mleka
- 1 z czubkiem szklanka cukru
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 3 łyżeczki esencji waniliowej
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- ew. aromatyczny alkohol
Wykonanie kremu:
Przed przygotowaniem ciasta, z mleka, cukru, esencji waniliowej i obydwu mąk ugotować budyń. Wystudzić.
W czasie, gdy budyń stygnie, przygotować ciasto.
A potem masło utrzeć na puch (ma być jasne i puszyste). Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo, po jednej łyżce, budyń. Po wyczerpaniu składników, można dodać alkohol (powoli) lub alkoholem skropić kromki ciasta, lub pominąć ten składnik (i ja tak zrobiłam, ciasto jadły dzieci).
Ważne! Budyń i masło powinny mieć tą samą temperaturę
Wykonanie ciasta:
Dwie foremki o długości 40 cm i szerokości 12 cm posmarować masłem i posypać mąką.
Nastawić piekarnik na 180 °C.
Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijać z cukrem mikserem na najwyższych obrotach.
Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce mąki, oleju, wody.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać, do drugiej 2 dodatkowe łyżki mąki i również wymieszać.
Białe ciasto włożyć do jednej foremki, brązowe do drugiej.
Piec 45-50 minut (lub do suchego patyczka).
Obydwa ciasta wystudzić.
Składanie ciasta:
Białe i brązowe ciasto pokroić w kromki. Każdą smarować kremem z jednej strony i przyklejać jedna do drugiej, na zmianę raz ciemną, raz jasną kromkę, do wyczerpania składników.
Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.
Kroić skośnie.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z kremem (ze starego zeszytu):