Ciastka bez cukru i mąki. Takie do szkolnego plecaka, na drugie śniadanie. Ważne, ciastka są miękkie, czyli nadają się także dla młodszych dzieci, również dla tych, którym ruszające się mleczaki i nie pozwalają gryźć twardych ciastek :).
Składniki:
- 1/2 jabłka
- 1 mała marchewka lub 80-100 g startej, surowej dyni
- 2 dojrzałe banany
- 2 szklanki płatków (mogą być bezglutenowe)
- 2 garście bakalii
- miód do smaku
- szczypta soli
Wykonanie:
Jabłko, marchew/ dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Banany rozgnieść.
Bakalie umyć, osuszyć i ew. większe pokroić.
Wszystkie składniki (płatki, bakalie, marchew, jabłko, sól, miód) połączyć. Formować małe kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać.
Piec w 180 °C ok. 30 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne słodkości dla ucznia: