Ciastka owsiane z dynią lub marchewką

Ciastka bez cukru i mąki. Takie do szkolnego plecaka, na drugie śniadanie. Ważne, ciastka są miękkie, czyli nadają się także dla młodszych dzieci, również dla tych, którym ruszające się mleczaki i nie pozwalają gryźć twardych ciastek :).

Z „Dorota smakuje”.

ciastka owsiane z dynią i bananami_ciastka z marchewką i bananami_ciastka bez cukru_zdrowe słodycze

Składniki:

  • 1/2 jabłka
  • 1 mała marchewka lub 80-100 g startej, surowej dyni
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków (mogą być bezglutenowe)
  • 2 garście bakalii
  • miód do smaku
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jabłko, marchew/ dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Banany rozgnieść.

Bakalie umyć, osuszyć i ew. większe pokroić.

Wszystkie składniki (płatki, bakalie, marchew, jabłko, sól, miód) połączyć. Formować małe kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać.

Piec w 180 °C ok. 30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciastka owsiane z dynią i bananami_ciastka z marchewką i bananami_ciastka bez cukru_zdrowe słodycze

Inne słodkości dla ucznia:

ciasteczka pełnoziarniste_zdrowe wypieki_ciasteczka z bakaliami  ciasteczka owsiane Ewy Wachowicz_ciastka owsiane_ciastka z bakaliami    Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *